Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kapustą pekińską

Całkiem poważnie zastanawiam się, czy nie stworzyć na blogu nowej kategorii: co znalazłam w lodówce?  Faktycznie bardzo, ale to bardzo często jest tak, że to co danego dnia jemy, zależy od tego, co zwyczajnie trzeba było wykorzystać, bo np. zostało z przygotowywania innych posiłków. Jestem pewna, że większość gospodyń tak ma, i pewnie mogłaby z takich pomysłów powstać niekończącą się nigdy książka kucharska :)
Ostatnio piekłam karkówkę - został bardzo aromatyczny sos z pieczenia; robiłam też surówkę do piątkowego obiadu - po niej została połowa kapusty pekińskiej i kilka łodyg selera naciowego. Znalazłam jeszcze surowy boczek w plastrach, i pomysł właściwie pojawił się od razu. Wystarczy to wszystko połączyć i mamy świetny sos. Do zapiekanki użyłam suchego makaronu, ale oczywiście można go wcześniej ugotować, i wtedy wystarczy piec wszystko pół godzinki.




Składniki:
500 g. makaronu (u mnie rurki z pszenicy durum) - suchy, bez gotowania
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
150 g. surowego boczku w plastrach
odrobina oleju rzepakowego
ok. 0,5 szklanki sosu z pieczenia mięsa  - jeśli go nie ma, nie martwcie się :)
1 cebula
kawałek kapusty pekińskiej
1-2 łodygi selera naciowego
2 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
świeże zioła: oregano, majeranek, bazylia, szczypiorek
ok. 1,5 do 2 szklanek wody
sól, pieprz do smaku
200 g. tartej mozzarelli
Przygotowanie
Boczek kroję w kawałki, przekładam do garnka z odrobiną oleju i podsmażam, by się wytopił i lekko zarumienił. Wtedy dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam i smażę razem kilka minut. W międzyczasie obieram z włókien łodygi selera, kroję je na plasterki, dorzucam do garnka razem z posiekanym czosnkiem i poszatkowaną kapustą pekińską. Podsmażam przez kolejnych kilka minut. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, sos z pieczenia i wodę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie użyjecie sosu z pieczenia, można też całość doprawić majerankiem, odrobiną słodkiej papryki i tym co lubicie :) Sos gotuję przez kilka minut pod pokrywką, by smaki się połączyły.
Naczynie do pieczenia natłuszczam olejem, wsypuję suchy makaron, i wylewam na niego gorący sos. Rozprowadzam go równo, wszystko posypuję sporą ilością ziół, przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). W tym czasie makaron powinien zrobić się miękki (kontroluję w międzyczasie, czy nieee trzeba dolać jeszcze odrobiny wody) - zdejmuję folię, całość posypuję połową sera, lekko mieszam. Pozostały ser wysypuję na górę zapiekanki i piekę jeszcze przez 10 minut. Posypuję szczypiorkiem i podaję na gorąco.

      





1 komentarz:

  1. Musi być przepyszne!! :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger