Zapiekana zupa cebulowa (z marynowaną szalotką i grzankami)

Pamiętacie? Mówiłam wczoraj, że po przygotowywaniu golonki z indyka w sosie chrzanowym został mi bardzo aromatyczny wywar. Użyłam go dziś do przygotowania mojej zupy. Jest to pyszna, bardzo rozgrzewająca, lekko kwaśna zupa z dodatkiem chrupiących grzanek ziołowych, apetycznie zapieczona pod warstwą rumianego sera. Na jesień, na zimę - po prostu świetna!




Składniki:
ok. 1,5 l. wywaru z gotowania mięsa (wywar taki jak TU, z tym że możecie przygotować go na innym mięsie)
5-6 dużych szalotek
ok. pół szklanki octu z czerwonego wina
5-6 ziaren ziela angielskiego
6 sporych ziemniaków
1 pełna łyżeczka zakwasu chlebowego (żytniego) - jeśli nie macie, to po prostu łyżeczka drobno zmielonej mąki żytniej 
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sos sojowy do smaku
sól i pieprz do smaku
domowe grzanki 
tarty parmezan lub inny ser
Przygotowanie:
Dzień przed gotowaniem obieram szalotki i kroję je w plasterki grubości ok. 3-4 mm. Przekładam je do słoika, zalewam octem winnym i dorzucam przekrojone na pół ziarna ziela angielskiego. Zakręcam słoik i zostawiam szalotki na 6-8 godzin w lodówce (w międzyczasie kilka razy nimi potrząsnęłam). 
Do wywaru wrzucam obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki (wcześniej z wywaru usuwam ziele angielskie i liście laurowe), gotuję razem do miękkości, po czym blenduję. Zakwas chlebowy rozrabiam z 2 łyżkami gorącego płynu, i wlewam zawiesinę do garnka (lub rozrabiam mąkę). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję (wcześniej krótko podsmażone) szalotki (odsączone, bez ziela angielskiego),  i gotuję całość na małym ogniu 10 minut. Doprawiam zupę do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowuję domowe grzanki, przepis tutaj. Zupą napełniam miseczki, których można używać w piekarniku, posypuję obficie grzankami i parmezanem. Wstawiam je do piekarnika z funkcją grilla i podpiekam do momentu aż ser się zezłoci. Od razu podaję.


                            

                            




3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zupa wyszła pyszna. Ciekawa byłam, w jaki sposób zakwas doda smaku - i sprawdził się, zupa wyszła naprawdę warta powtarzania.

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę cebulową, zakupiłam składniki i będę robiła wedle przepisu :)!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger