Zapiekana zupa cebulowa (z marynowaną szalotką i grzankami)

Pamiętacie? Mówiłam wczoraj, że po przygotowywaniu golonki z indyka w sosie chrzanowym został mi bardzo aromatyczny wywar. Użyłam go dziś do przygotowania mojej zupy. Jest to pyszna, bardzo rozgrzewająca, lekko kwaśna zupa z dodatkiem chrupiących grzanek ziołowych, apetycznie zapieczona pod warstwą rumianego sera. Na jesień, na zimę - po prostu świetna!




Składniki:
ok. 1,5 l. wywaru z gotowania mięsa (wywar taki jak TU, z tym że możecie przygotować go na innym mięsie)
5-6 dużych szalotek
ok. pół szklanki octu z czerwonego wina
5-6 ziaren ziela angielskiego
6 sporych ziemniaków
1 pełna łyżeczka zakwasu chlebowego (żytniego) - jeśli nie macie, to po prostu łyżeczka drobno zmielonej mąki żytniej 
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sos sojowy do smaku
sól i pieprz do smaku
domowe grzanki 
tarty parmezan lub inny ser
Przygotowanie:
Dzień przed gotowaniem obieram szalotki i kroję je w plasterki grubości ok. 3-4 mm. Przekładam je do słoika, zalewam octem winnym i dorzucam przekrojone na pół ziarna ziela angielskiego. Zakręcam słoik i zostawiam szalotki na 6-8 godzin w lodówce (w międzyczasie kilka razy nimi potrząsnęłam). 
Do wywaru wrzucam obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki (wcześniej z wywaru usuwam ziele angielskie i liście laurowe), gotuję razem do miękkości, po czym blenduję. Zakwas chlebowy rozrabiam z 2 łyżkami gorącego płynu, i wlewam zawiesinę do garnka (lub rozrabiam mąkę). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję (wcześniej krótko podsmażone) szalotki (odsączone, bez ziela angielskiego),  i gotuję całość na małym ogniu 10 minut. Doprawiam zupę do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowuję domowe grzanki, przepis tutaj. Zupą napełniam miseczki, których można używać w piekarniku, posypuję obficie grzankami i parmezanem. Wstawiam je do piekarnika z funkcją grilla i podpiekam do momentu aż ser się zezłoci. Od razu podaję.


                            

                            




3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zupa wyszła pyszna. Ciekawa byłam, w jaki sposób zakwas doda smaku - i sprawdził się, zupa wyszła naprawdę warta powtarzania.

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę cebulową, zakupiłam składniki i będę robiła wedle przepisu :)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger