Szynka duszona w sosie marchewkowym

Zawiesisty, słodkawy, ale jednocześnie  pikantny sos przygotowałam na bazie warzyw, z którymi dusiłam mięso. Ma piękny kolor i wyrazisty smak. 




Składniki:
kilka plastrów surowej szynki wieprzowej
1 cebula
1 pietruszka
2 spore marchewki
gałązka lubczyku
2 gałązki tymianku
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki musztardy ziołowej
1 do 1,5 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso oprószam solą, pieprzem i mąką, i obsmażam na rozgrzanym oleju, by się zrumieniło z obu stron. Mięso zdejmuję z patelni, przekładam do rondla, dodaję przekrojone na pół marchewki i pietruszkę, dokładam po gałązce tymianku i lubczyku, zalewam wodą i duszę na małym ogniu. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, smażę ją do lekkiego zrumienienia i również przekładam do rondla. Wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem, i duszę wszystko do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je z rondla (usuwam również wygotowane gałązki lubczyku i tymianku), a resztę miksuję, by uzyskać gładki sos. Przekładam mięso z powrotem, dodaję musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drugą gałązkę tymianku i sos sojowy. Duszę 10-15 minut, na koniec jeszcze raz doprawiam do smaku.

                             


10 komentarzy:

  1. fajny przepis! Szynkę do tej pory kupowałam na pieczeń lub zwykłe sznycelki, lecz chyba pora to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie przeważnie zwykła pieczeń, a tutaj tak soczyście. Może kiedyś spróbuję wlaśnie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A może być schab? Pokrojony na kotlety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pasował i schab, i karkówka, mogą też być polędwiczki.

      Usuń
  4. To coś dla mnie! Uwielbiam wyraziste sosy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to w ogóle uwielbiam sosy :) To takie najlepsze domowe obiady ....

      Usuń
  5. czy przed obsmażeniem rozbić mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można lekko mięso robić, ale nie jest to konieczne.

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię już chyba po raz piąty. Zaczęłam nawet eksperymentować trochę. Mojej rodzinie bardziej smakuje, gdy warzywa sa pokrojone a nie nie zblendowane. Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger