Sos do pizzy (z pomidorami i cukinią)

Pyszny sos przygotowany z pomidorów i cukinii, który sprawdzi się nie tylko przy pieczeniu pizzy, ale może być też bazą zupy, sosem do makaronu czy zapiekanek. 



Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg młodej, zielonej cukinii (jeśli jest starsza i ma dużo pestek, należy się ich przed ważeniem pozbyć)
2 spore ząbki czosnku
sól do smaku
ciemny cukier do smaku
kilka łyżek sosu Worcestershire (lub odrobina octu winnego)
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Pomidory myję i obieram ze skórki (jeśli nie schodzi łatwo, nacinam je lekko na czubku i sparzam wrzątkiem przez 10 sekund), a następnie kroję i przekładam do płaskiego, szerokiego garnka. Podgrzewam je przez kilka minut, a potem blenduję. Płyn przelewam przez sitko z powrotem do garnka, pozbywając się nasion. Umyte cukinie ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do pomidorów - ja starłam je ze skórką, ale jeśli chcecie by sos był bardziej czerwony, obierzcie je przez ścieraniem). Dodaję zioła, sól i cukier. Gotuję wszystko na małym ogniu ok. 20 minut, potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i sos Worcestershire (lub odrobinę octu). Gotuję jeszcze 10 minut, przekładam do słoików i mocno zakręcam. Pasteryzuję 5 minut od zagotowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger