Serniczki z jabłkiem

Placuszki są pyszne i delikatne, smakują jak waniliowo-jabłkowa pianka. Myślę sobie, że jeszcze lepsze by były, gdyby podać je z musem jabłkowym, ale moje lenistwo przekonało mnie, że cukier puder też będzie wystarczający :)
Polecam na kolację :)

'


Składniki:
400 g. półtłustego twarogu
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 jajka (podzielone na żółtko i białko)
ok. 4-5 łyżek mąki pszennej
1 duże jabłko
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Twaróg przekładam do miski i duszę widelcem razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaję żółtka, mieszam dokładnie. Jabłko obieram ze skórki (wyjmuję gniazdo nasienne) i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję na przemian z mąką do ciasta. Mieszam delikatnie. Ciasto powinno być dość gęste. Wykładam po łyżce na średnio rozgrzany olej i smażę z obu stron na złoto (na początku są delikatne i trzeba je ostrożnie przekładać łopatka, ale potem nabierają sprężystości). Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone cukrem pudrem.


                               

                               

2 komentarze:

  1. Ale cudowne! Kocham takie placuszki. Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sa przepyszne.Pod reka mialam kefir jagodowy ,suuuper polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger