Sałatka z ogórków z selerem

Polecam na zimę tę bardzo smaczną sałatkę - o jej smaku decyduje dodatek selera. Nie jest zbyt ostra, jest raczej z gatunku tych słodkich i delikatnych.



Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
4 duże papryki (może być kolorowa)
1 duży seler
Solanka:
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Zalewa:
4 szklanki wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
15 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren czarnego pieprzu,
0,5 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Dokładnie myję ogórki papryki. Obieram cebule i selera, z papryk usuwam nasiona. Ogórki kroję w plasterki, papryki i cebule w paseczki lub niewielkie kawałki, a selera ścieram na tarce z grubymi oczkami. Tak przygotowane warzywa przekładam do miski, zalewam wcześniej przygotowaną zimną solanką (zagotowuję wodę z sola, odstawiam do przestudzenia) i odstawiam na 3 godziny. Przekładam warzywa na durszlak lub sito, by odsączyć płyn, i wypełniam słoiki pozostawiając ok. 2 cm od góry słoika. Przygotowuję zalewę: zagotowuję wodę z cukrem i przyprawami, gotuję na małym ogniu 5 minut. Wyłączam ogień, dolewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z warzywami, zakręcam. Pasteryzuję 8-10 minut.




2 komentarze:

  1. Do zalewy nie dajemy soli? Pisze ze dajemy wode z sola i cukrem i octem. Nie pisze ile soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, zapomniałam odpisać, miałam bardzo zajęte 2 tygodnie... Soli w zalewie nie ma w ogóle, już to poprawiłam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger