Sałatka z ogórków z selerem

Polecam na zimę tę bardzo smaczną sałatkę - o jej smaku decyduje dodatek selera. Nie jest zbyt ostra, jest raczej z gatunku tych słodkich i delikatnych.



Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
4 duże papryki (może być kolorowa)
1 duży seler
Solanka:
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Zalewa:
4 szklanki wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
15 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren czarnego pieprzu,
0,5 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Dokładnie myję ogórki papryki. Obieram cebule i selera, z papryk usuwam nasiona. Ogórki kroję w plasterki, papryki i cebule w paseczki lub niewielkie kawałki, a selera ścieram na tarce z grubymi oczkami. Tak przygotowane warzywa przekładam do miski, zalewam wcześniej przygotowaną zimną solanką (zagotowuję wodę z sola, odstawiam do przestudzenia) i odstawiam na 3 godziny. Przekładam warzywa na durszlak lub sito, by odsączyć płyn, i wypełniam słoiki pozostawiając ok. 2 cm od góry słoika. Przygotowuję zalewę: zagotowuję wodę z cukrem i przyprawami, gotuję na małym ogniu 5 minut. Wyłączam ogień, dolewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z warzywami, zakręcam. Pasteryzuję 8-10 minut.




2 komentarze:

  1. Do zalewy nie dajemy soli? Pisze ze dajemy wode z sola i cukrem i octem. Nie pisze ile soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, zapomniałam odpisać, miałam bardzo zajęte 2 tygodnie... Soli w zalewie nie ma w ogóle, już to poprawiłam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger