Pyszne skrzydełka w sosie

Przyznaję, nie bardzo lubię chodzić do knajpek i restauracji. Kiedyś sprawiało mi to większą przyjemność, ale od kilku lat wolę własne, domowe obiady. Przekonałam się już kilka razy, że te ugotowane w domu są smaczniejsze :) Nie przeszkadza mi, że muszę taki obiad sama zrobić, i nie wyznaję zasady, że najsmaczniejsze jest wszystko, co ktoś mi poda przed nos :) Lubię swoje gotowanie, i taką samą radość sprawia mi zarówno przygotowywanie, jak i jedzenie posiłków. 
Gdy nadchodzi weekend, spokojny i bez żadnych zaplanowanych wielkich robót, to naprawdę z wielką przyjemnością jadę na zakupy, wybieram mnóstwo składników planując (mniej więcej, bo jednak zazwyczaj stawiam na pełną spontaniczność) co zjemy w nadchodzącym tygodniu; a potem gotuję coś bardzo domowego. No bo powiedzcie, czy gdzieś poza domem da się zjeść takie skrzydełka? Moim zdaniem to się nigdzie nie uda :)




Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 pełna łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/5 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Oczyszczone skrzydełka dzielę na 3 części, odrzucając lotki. Przekładam je do dużej miski, oprószam sola, pieprzem, majerankiem i mąką, mieszam wszystko dokładnie dłonią. Na głębokiej patelni (używam do takich dań patelni typu wok) rozgrzewam olej i smażę kurczaka na rumiano (najlepiej zrobić to dzieląc kurczaka na 2 albo 3 porcje). Gdy całe mięso jest podsmażone, przekładam je z powrotem na patelnię i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dokładam też masło. Przykrywam i smażę ok. 10 minut, mieszając w międzyczasie. Cebula powinna się zeszklić. Wtedy dolewam wodę, dodaję słodką paprykę, cynamon i curry, wstępnie też doprawiam sos do smaku solą. Duszę na małym ogniu, pod pokrywka, ok. 35-40 minut, mieszając i w razie potrzeby uzupełniając wodę (nie za dużo). Gdy mięso jest już mięciutkie, dodaję lubczyk, doprawiam ostatecznie wszystko do smaku solą i pieprzem, dusze jeszcze kilka minut.


                            

                           

                            



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger