Przecier pomidorowy na zimę

Ktoś zapytał, jak się robi przecier pomidorowy, więc opiszę to w kilku słowach. Chociaż przecier w sklepie kosztuje grosze, moim zdaniem warto poświęcić troszkę czasu i przygotować go samemu, bo jego smak jest niezastąpiony. 
Nie podaję proporcji, bo zdarzyło mi się robić przecier zarówno z kilograma, jak i kilkunastu. Tak naprawdę chodzi tylko o to, by tak długo gotować zmiksowane pomidory, aż osiągną gęstość, która nam odpowiada.




Składniki:
świeże, dojrzałe pomidory
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myję, po czym obieram z nich skórkę - o ile są bardzo dojrzałe, nie sprawia to większej trudności (można też każdego pomidora naciąć na krzyż, i przez 10 sekund sparzyć wrzątkiem, wtedy skórka łatwo odejdzie). Wszystkie pomidory kroję na kawałki i przekładam do dużego, szerokiego garnka. Podgrzewam je przez kilka minut, a potem blenduję. Następnie partiami przelewam je przez sitko ułożone na drugim garnku, ucierając np. okrągłą łyżką do ciasta - w ten sposób pozbywam się pestek. Czysty, pomidorowy płyn podgrzewam na małym ogniu tak długo, aż osiągnie pożądaną gęstość. Im dłużej go gotuję (ma lekko "pyrkać"), tym osiągnie większą gęstość - można w ten sposób przygotować koncentrat. Doprawiam przecier do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz doprowadzam do zagotowania i przekładam do słoiczków/butelek. Mocno zakręcam i pasteryzuję 5-6 minut od zagotowania (lub słoiki tuż po napełnieniu, czyli gorące, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 95 stopni C. na 20 minut). Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger