Przecier pomidorowy na zimę

Ktoś zapytał, jak się robi przecier pomidorowy, więc opiszę to w kilku słowach. Chociaż przecier w sklepie kosztuje grosze, moim zdaniem warto poświęcić troszkę czasu i przygotować go samemu, bo jego smak jest niezastąpiony. 
Nie podaję proporcji, bo zdarzyło mi się robić przecier zarówno z kilograma, jak i kilkunastu. Tak naprawdę chodzi tylko o to, by tak długo gotować zmiksowane pomidory, aż osiągną gęstość, która nam odpowiada.




Składniki:
świeże, dojrzałe pomidory
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myję, po czym obieram z nich skórkę - o ile są bardzo dojrzałe, nie sprawia to większej trudności (można też każdego pomidora naciąć na krzyż, i przez 10 sekund sparzyć wrzątkiem, wtedy skórka łatwo odejdzie). Wszystkie pomidory kroję na kawałki i przekładam do dużego, szerokiego garnka. Podgrzewam je przez kilka minut, a potem blenduję. Następnie partiami przelewam je przez sitko ułożone na drugim garnku, ucierając np. okrągłą łyżką do ciasta - w ten sposób pozbywam się pestek. Czysty, pomidorowy płyn podgrzewam na małym ogniu tak długo, aż osiągnie pożądaną gęstość. Im dłużej go gotuję (ma lekko "pyrkać"), tym osiągnie większą gęstość - można w ten sposób przygotować koncentrat. Doprawiam przecier do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz doprowadzam do zagotowania i przekładam do słoiczków/butelek. Mocno zakręcam i pasteryzuję 5-6 minut od zagotowania (lub słoiki tuż po napełnieniu, czyli gorące, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 95 stopni C. na 20 minut). Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger