Por duszony z selerem i śliwkami

Bardzo lubię słodycz pora uduszonego na maśle. Moim zdaniem idealnie pasują do niego owoce (również suszone), idealnie komponuje się z masłem i korzennymi przyprawami. Dziś połączyłam go też z selerem, który jest również bardzo delikatny po uduszeniu.




Składniki:
kilka niewielkich porów
połowa średniej wielkości selera
6-8 słodkich śliwek węgierek
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myję. Pory kroję na plasterki, selera w cienkie paseczki, ze śliwek usuwam pestki (śliwki w połówkach). W rondlu rozgrzewam olej i masło, wrzucam selera, lekko go solę i podsmażam na niewielkim ogniu ok. 5 minut, by lekko zmiękł. Następnie dorzucam pora i śliwki, przykrywam rondel i duszę na wolnym ogniu do czasu, gdy seler będzie zupełnie miękki a śliwki się rozpadną. Doprawiam całość do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową, dodaję posiekaną pietruszkę. Duszę jeszcze chwile, by smaki się połączyły. Podaję na gorąco.


                              

                            

                              

2 komentarze:

  1. Seler u mojego męża nie przejdzie, nie uda mi się przemycić ale miałabym ochotę zrobić bez niego. Nie jadłam jeszcze duszonych porów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger