Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Polędwiczka pieczona w cieście francuskim może być propozycją na uroczysty obiad - wygląda i smakuje wspaniale. Połączyłam ją ze słodyczą żurawiny, pachnącym wędzonym bekonem i ziołami. 
Serdecznie polecam do wypróbowania.




Składniki na 2 osoby:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 
1 płat gotowego ciasta francuskiego
6-8 plastrów wędzonego bekonu
1 duża cebula
1 łyżka delikatnej musztardy
garść suszonej żurawiny
kilka posiekanych liści rozmarynu
majeranek
sól, pieprz
olej
żółtko do posmarowania ciasta
biały sezam 
Przygotowanie:
Obraną cebule siekam drobno i przekładam na patelnię z 3 łyżkami oleju, lekko ją solę, dodaję pół łyżeczki majeranku i posiekane liście rozmarynu. Przykrywam i na małym ogniu duszę 5 minut. Następnie dodaję żurawinę i duszę kolejne 5. Cebula powinna być mięciutka i lekko zarumieniona, wtedy dodaję do niej musztardę, dokładnie mieszam i ostatecznie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mięso myję i dokładnie osuszam. Ostrym nożem ścinam białą błonę i końcówki, po czym oprószam polędwiczkę solą, pieprzem i majerankiem. Wcieram przyprawy, a potem przez ok. 5-6 minut obsmażam mięso na rozgrzanym oleju, obracając je w międzyczasie. Podsmażone na rumiano odkładam na chwilę, by lekko przestygło. Na płaskiej desce rozkładam plastry bekonu tak, by jeden zachodził lekko na drugi. Na nich układam polędwiczkę, na górę wykładam cebulę z żurawiną i musztardą. Zawijam plastry bekonu, by stworzyć roladę. Następnie rozkładam płat ciasta francuskiego (wcześniej docinam go tak, by był trochę dłuższy niż rolada) i na nim układam przygotowane mięso. Zawijam polędwiczkę w ciasto (staram się to zrobić ściśle) i układam ją miejscem łączenia do dołu na wyłożonej papierem blaszce. Nacinam ozdobnie ciasto, pędzelkiem smaruję całość rozbełtanym żółtkiem, posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 35 minut (góra-dół, środkowy poziom). Po upieczeniu zostawiam polędwiczkę na 10 minut w uchylonym piekarniku, i dopiero wtedy kroję. Jeśli po ukrojeniu okaże się, że mięso jest zbyt surowe, zawijam polędwiczkę w papier do pieczenia i piekę jeszcze ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, przy włączonym termoobiegu.





                             





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger