Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Polędwiczka pieczona w cieście francuskim może być propozycją na uroczysty obiad - wygląda i smakuje wspaniale. Połączyłam ją ze słodyczą żurawiny, pachnącym wędzonym bekonem i ziołami. 
Serdecznie polecam do wypróbowania.




Składniki na 2 osoby:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 
1 płat gotowego ciasta francuskiego
6-8 plastrów wędzonego bekonu
1 duża cebula
1 łyżka delikatnej musztardy
garść suszonej żurawiny
kilka posiekanych liści rozmarynu
majeranek
sól, pieprz
olej
żółtko do posmarowania ciasta
biały sezam 
Przygotowanie:
Obraną cebule siekam drobno i przekładam na patelnię z 3 łyżkami oleju, lekko ją solę, dodaję pół łyżeczki majeranku i posiekane liście rozmarynu. Przykrywam i na małym ogniu duszę 5 minut. Następnie dodaję żurawinę i duszę kolejne 5. Cebula powinna być mięciutka i lekko zarumieniona, wtedy dodaję do niej musztardę, dokładnie mieszam i ostatecznie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mięso myję i dokładnie osuszam. Ostrym nożem ścinam białą błonę i końcówki, po czym oprószam polędwiczkę solą, pieprzem i majerankiem. Wcieram przyprawy, a potem przez ok. 5-6 minut obsmażam mięso na rozgrzanym oleju, obracając je w międzyczasie. Podsmażone na rumiano odkładam na chwilę, by lekko przestygło. Na płaskiej desce rozkładam plastry bekonu tak, by jeden zachodził lekko na drugi. Na nich układam polędwiczkę, na górę wykładam cebulę z żurawiną i musztardą. Zawijam plastry bekonu, by stworzyć roladę. Następnie rozkładam płat ciasta francuskiego (wcześniej docinam go tak, by był trochę dłuższy niż rolada) i na nim układam przygotowane mięso. Zawijam polędwiczkę w ciasto (staram się to zrobić ściśle) i układam ją miejscem łączenia do dołu na wyłożonej papierem blaszce. Nacinam ozdobnie ciasto, pędzelkiem smaruję całość rozbełtanym żółtkiem, posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 35 minut (góra-dół, środkowy poziom). Po upieczeniu zostawiam polędwiczkę na 10 minut w uchylonym piekarniku, i dopiero wtedy kroję. Jeśli po ukrojeniu okaże się, że mięso jest zbyt surowe, zawijam polędwiczkę w papier do pieczenia i piekę jeszcze ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, przy włączonym termoobiegu.





                             





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger