Pizza chlebowa z kiełbasą dymioną i zieloną cukinią

Goście wyjechali, czas wrócić do normalnego życia :) Ale rozleniwiłam się trochę przez ten tydzień, a że jeszcze dziś niedziela, i że za oknem pewnie ze 30 stopni, to nikt by mnie nie namówił do jakiegoś skomplikowanego obiadu. Dlatego - pizza! Ale za to jaka - na chlebowym cieście, z dużą ilością sera, soczystą cukinią i bardzo aromatyczną kiełbasą.
Taka smaczna, że hej! Prosty i czysty smak, trochę jakbyście jedli ciepłą pajdę ledwie upieczonego chleba ze wspaniałą domową kiełbaską, musztardą (no i zielem, czyli cukinią - dla zdrowia rzecz jasna :) ) 
Polecam przy okazji wędliny, które właśnie okrywam - jestem zachwycona smakiem wszystkich, których w ciągu ostatnich kilku dni miałam okazję spróbować. Firma Hańderek - znacie?




Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
15 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki miodu
duża szczypta soli (do smaku)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 łyżki oliwy
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
kiełbasa dymiona Hańderek
1-2 młode, zielone cukinie
musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
tarta mozzarella
oliwa
sól, pieprz, majeranek
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
mleko do posmarowania boków ciasta
Przygotowanie
Dokładnie natłuszczam formę i oprószam ją mąką, odstawiam na bok.
Pokruszone drożdże ucieram z miodem na płynną pastę. Dodaję łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, mieszam by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsypuję obie mąki, przelewam pastę drożdżową, dodaję sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrabiam przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuję je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przekładam placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta smaruję cienką warstwą musztardy, oprószam majerankiem, posypuję połową sera i układam plasterki kiełbasy. Następnie układam dość cienkie plasterki cukinii, oprószam je solą i pieprzem i lekko polewam oliwą. Całość ponownie posypuję serem. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy smaruję mlekiem (pędzelkiem).



                             

                             

                             


                             

                             

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa jak smakuje na tym spodzie.:) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger