Pizza chlebowa z kiełbasą dymioną i zieloną cukinią

Goście wyjechali, czas wrócić do normalnego życia :) Ale rozleniwiłam się trochę przez ten tydzień, a że jeszcze dziś niedziela, i że za oknem pewnie ze 30 stopni, to nikt by mnie nie namówił do jakiegoś skomplikowanego obiadu. Dlatego - pizza! Ale za to jaka - na chlebowym cieście, z dużą ilością sera, soczystą cukinią i bardzo aromatyczną kiełbasą.
Taka smaczna, że hej! Prosty i czysty smak, trochę jakbyście jedli ciepłą pajdę ledwie upieczonego chleba ze wspaniałą domową kiełbaską, musztardą (no i zielem, czyli cukinią - dla zdrowia rzecz jasna :) ) 
Polecam przy okazji wędliny, które właśnie okrywam - jestem zachwycona smakiem wszystkich, których w ciągu ostatnich kilku dni miałam okazję spróbować. Firma Hańderek - znacie?




Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
15 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki miodu
duża szczypta soli (do smaku)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 łyżki oliwy
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
kiełbasa dymiona Hańderek
1-2 młode, zielone cukinie
musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
tarta mozzarella
oliwa
sól, pieprz, majeranek
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
mleko do posmarowania boków ciasta
Przygotowanie
Dokładnie natłuszczam formę i oprószam ją mąką, odstawiam na bok.
Pokruszone drożdże ucieram z miodem na płynną pastę. Dodaję łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, mieszam by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsypuję obie mąki, przelewam pastę drożdżową, dodaję sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę - na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrabiam przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuję je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przekładam placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta smaruję cienką warstwą musztardy, oprószam majerankiem, posypuję połową sera i układam plasterki kiełbasy. Następnie układam dość cienkie plasterki cukinii, oprószam je solą i pieprzem i lekko polewam oliwą. Całość ponownie posypuję serem. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy smaruję mlekiem (pędzelkiem).



                             

                             

                             


                             

                             

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa jak smakuje na tym spodzie.:) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger