Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynką

Kocham jeść ziemniaki. W sumie nic dziwnego w tej mojej miłości nie ma, bo właśnie ponoć dzięki gorącemu uczuciu Jana III Sobieskiego do Marysieńki to pyszne warzywo przyjechało w nasze strony. Widać miłość i ziemniaki to bliskie pojęcia :)
A na pewno naj-najlepsze na świecie są ziemniaki pieczone! Za każdym razem, gdy takie jem, nadziwić się nie mogę że tak proste danie może być tak niebiańsko pyszne.
Dziś przygotowałam wersję dość wykwintną, więc pewnie i Marysieńka chętnie widziałaby taką potrawę na swoim stole. Składniki zwyczajne i łatwo dostępne, trochę więcej pracy i czasu niż zwykle, ale efekt .... Ech! Sami się powinniście przekonać - a warto :) Ziemniaki wydrążyłam i nadziałam musem przygotowanym z pysznego puree z wspaniałą, soczystą Szynką Ze Wsi Buczkowice. Trochę przypraw, szczypta parmezanu do tego i z piekarnika wyszło danie iście królewskie!




Składniki:
5-6 dużych, w miarę równej wielkości ziemniaków
4 plastry dobrej jakości szynki, polecam Szynkę Ze Wsi Buczkowice firmy Hańderek
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 jajko
łodyżki z natki pietruszki
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do pieczenia
parmezan lub żółty ser do posypania
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję szczoteczką. Ostrym nożykiem zaznaczam na górze płasko ułożonego na desce ziemniaka (tak, by stabilnie leżał) okrąg - z niego obieram łupinkę. Następnie łyżeczką do melona wydrążam środek każdego ziemniaka, jak na zdjęciu, uważając by pozostawić miąższ przy ściankach. Tak przygotowane ziemniaki przekładam do dużej miski i zalewam zimną wodą, by nie ściemniały. Wydrążony miąższ przekładam do rondelka i gotuję do miękkości razem z garścią łodyżek z natki pietruszki (można oczywiście ugotować ziemniaki bez nich). W międzyczasie obieram i bardzo drobno siekam cebulę, kroję też szynkę w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane, gorące ziemniaki dokładnie duszę widelcem na puree, dodając masło - masa musi być bardzo gładka. Oczywiście wcześniej pozbywam się łodyżek pietruszki. Do ciepłej masy dodaję cebulę (staram się odsączyć ją z tłuszczu), pokrojoną szynkę, żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą ziemniaczaną. Wyjmuję z wody i dokładnie odsączam wcześniej wydrążone ziemniaki, każdy w środku lekko oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Następnie każdy wypełniam przygotowaną masą - z czubkiem (trochę masy pewnie zostanie, na to też mam pomysł, ale o tym w oddzielnym poście). Tak przygotowane ziemniaki układam na blaszce lekko natłuszczonej olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 60 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia każdy ziemniak oprószam startym parmezanem/żółtym serem. Gdy ten się zarumieni, podaję ziemniaki np. z sosem czosnkowym.


                            

                               

                               

                               

                              

                              

                              

                              


13 komentarzy:

  1. Danie musi być pyszniutkie, a właśnie szukam pomysłu na szybki obiad :) Ta szyneczka wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak, szyneczka jest pierwsza klasa, bardzo polecam! O ile za szynką nie przepadam,bo zazwyczaj okazuje się, że jest pełna wody, i w ogóle dwa-trzy dni po kupieniu do niczego się nie nadaje, to ta bardzo mile nie zaskoczyła. Po kilku dniach dalej wygląda i smakuje tak samo wspaniale :)

      Usuń
  2. Wyglądają kusząco!chyba dzisiaj zrobię na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet sytym można zgłodnieć. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jak dla mnie obiad był wspaniały :)

      Usuń
  4. nigdy nie wpadłabym na taki pomysł,super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może się przyda taka inspiracja :) Serdecznie polecam :)

      Usuń
  5. pieczone ziemniaki to smaki mojego dzieciństwa, ale te są w wersji ekskluzywnej:)) Wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z dzieciństwa pamiętam takie mocno rumiane, pieczone w całości. To był jeden z moich ulubionych obiadów :)

      Usuń
  6. Wow! Pyszna propozycja na ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam czy nie możnaby byłoby tych ziemniaków ugotować najpierw A później wydrążyć? Nie mam takiego nozyka bez niego to chyba zmudna praca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można je ugotować, tylko tak czy siak trzeba uważać przy wydrążaniu.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger