Pieczona dynia makaronowa

Powaliły mnie na kolana prostota i smak tego dania. Nie miałam do tej pory okazji spróbować, jak smakuje dynia makaronowa, a okazuje się, że to istna czarodziejka! Do ostatniej chwili wygląda niepozornie (tzn. oczywiście wygląda pięknie i okazale, jak to dynia - mam na myśli, że wygląda jak zwyczajna dynia), ale gdy się ją tylko zacznie jeść ... Od razu staje się jasne, skąd wzięła się jej nazwa. Po upieczeniu, gdy wyciągamy jej miąższ, ten do złudzenia przypomina delikatny makaron spaghetti :)
Zrobiłam tak: przekroiłam dynię wzdłuż na pół, na ok. godzinę włożyłam ją do piekarnika (200 stopni C), a potem widelcem, przeciągając go wzdłuż miąższu, wydobyłam cudowną zawartość. Do niej tylko sos - wykorzystałam ten, który ostatnio zrobiłam (z pomidorami i cukinią), trochę parmezanu i posiekanej natki pietruszki .... Smak - cudo! Pyszne, niesamowicie proste danie!

Tak więc dziś nie ma proporcji, opisałam wszystko powyżej. Sosu użyjcie, jaki lubicie, można np. zjeść dynią po prostu z sosem bolognese (tutaj  opisuję, jak ja go robię). Gwarantuję, że będziecie zachwyceni!








1 komentarz:

  1. takie pieknosci urosly mi na ogrodku jutro jedna upieke dla siebie maz nie lubi takich dan a ja?? mam spora nadwage i chociaz trudno mi zgubic wage to od wielu lat mam inny jadlospis w domu nie robi mi to za wiele wysilku....cale lato zjadam cukinie pod kazda postacia wprost ja uwielbiam....ale jutro ta dynia obowiazkowo dla mnie hahahaa dzikeuje ze Pani dostepnila ten przepis ....wielkie uklony..pozdrawiam...Ewa Halina Raciborz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger