Pasta do chleba z boczkiem i cebulą (smalec)

Pasta, smarowidło, a najprościej mówiąc: smalec :) Tyle, że inny niż zwykle, zarówno z wyglądu, jak i w smaku. Czegoś bardzo podobnego miałam okazję spróbować na warsztatach Boscha, na których byłam trzy tygodnie temu - taką pastę przygotował Tomek Lach, czyli jedna z osób prowadzących warsztaty. Tzn. pamiętam jak smakowała, ale składniki dopasowałam sobie już sama. Bardzo fajna rzecz, zwłaszcza na nadchodzące jesienne i zimowe chłody. Lubicie domowy smalec? W takim razie koniecznie spróbujcie go w takiej wersji!
Podaję ilość składników na dwa niewielkie pojemniczki, bo robiłam ją na próbę. Proponuję od razu tę ilość podwoić.
 



Składniki:
150 g. surowego boczku wędzonego w plastrach (łatwo go drobniutko pokroić, a poza tym szybciej się topi i wysmaża)
1-2 duże cebule
majeranek
suszony lubczyk
1-2 ząbki czosnku
garść rodzynek - nie za dużo
1 łyżeczka masła
sól
Przygotowanie:
Boczek kroję bardzo drobno i przekładam na głęboką patelnię. Przykrywam i na średnim ogniu smażę ok. 5 minut, po czym dodaję drobno pokrojoną cebulę. Zmniejszam ogień i smażę ok. 15 minut (dalej pod przykryciem). Cebula ma się zeszklić i lekko zarumienić. Wtedy dodaję posiekany czosnek, doprawiam ziołami i solą, dodaję rodzynki i duszę razem 5 minut. Na koniec dodaję masło. Zawartość patelni przekładam do wysokiego naczynia i blenduję (uwaga, pryska). Pastę przekładam do niewielkich pojemniczków i wstawiam do lodówki. Podaję do chleba.

12 komentarzy:

  1. Jak wygląda sprawa z terminem przydatności? Pozdrawiams erdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oceniam, że podobnie jak zwykły domowy smalec przechowywany w zamkniętym słoiczku będzie tak samo smaczny do 2 tygodni.

      Usuń
  2. Zrobie,ale bez rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ja tez zrobie bez rodzynek .W sumie po co te rodzynki?

      Usuń
    2. Polecam spróbować z tymi rodzynkami :) One dodają smaku i przyjemnej słodyczy, która wbrew pozorom z niczym się tu nie kłóci. Kiedyś robiłam też smalec z suszonym owocami, był pyszny: http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/pyszny-smalec-z-suszonymi-owocami.html

      Usuń
  3. Pyszna wyszła ta pasta .Osobiście zrobiłam z rodzynkami i wyszło superowo .Dodały fajnego smaku a są niewyczuwalne , znakomity dodatek do chleba .Dzięki za przepis .Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie przestraszyłaś się rodzynek! bez nich to byłby po prostu smalec, a tak ... :)

      Usuń
  4. Jaki boczek surowy wedzony czy parzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy, stanowczo surowy. Zaraz to dopiszę w przepisie.

      Usuń
  5. Podzielę się opinią jak tylko zrobię

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło bardzo smaczne oczywiście z rodzynkami

    OdpowiedzUsuń
  7. I to jest to co tygryski lubią najbardziej - uwielbiam pasty na bazie boczku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger