Panierowany kalafior - kotlety

Kalafior i bułka tarta - znaczy: pyszne :) A kalafior, bułka tarta i jajko? To oznacza jeszcze pyszniejsze, bo chrupiące i rumiane :) Znacie taki sposób na przygotowanie tego warzywa?
W jesiennym nastroju podałam go z duszonymi kurkami.  

 
 
Składniki:
1 niewielki, najlepiej mocno zbity kalafior
jajka
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior dokładnie myję i odkładam na pół godziny do osuszenia. Następnie ostrym nożem przekrajam go na pół, i kroję w plastry ok. 0,5 cm grubości, uważając by się nie kruszyły i nie łamały (pozostałości wykorzystuję do zupy). Plastry delikatnie przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju i smażę po 2 minuty z każdej strony (do lekkiego zrumienienia). Podsmażone plastry za pomocą łopatki delikatnie zdejmuję z patelni. Oprószam je solą i pieprzem. W głębokim talerzu mieszam widelcem jajko, na płaski talerz wysypuję bułkę tartą. Delikatnie panieruję plastry najpierw w jajku, a potem w bułce, powtarzam czynność. Tak przygotowane smażę na rumiano z obu stron. Podaję na gorąco.




6 komentarzy:

  1. dwukrotnie smażone na oleju ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już jestem zła, bo... głodna. Wyglądają obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny przepis, będę robić na pewno! Odsyłam do Kcalmar.com, tam znajdziecie dużo ciekawych i zdrowych przepisów i artykułów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger