Ogórki kiszone

Muszę się pochwalić, że mam w życiu ogromne szczęście ;) A wiecie, dlaczego? Może kogoś zdziwię, ale jedną z takich rzeczy jest fakt, że moi Rodzice robią najwspanialsze, najlepsze ogórki ze wszystkich, jakie jadłam. Są niepowtarzalne w smaku i uwierzcie, nie jadłam lepszych. Jest niestety jedna niedogodność w tym szczęściu - taka mianowicie, że nie mam dostępu ani do takich ogórków, ani do wody tak wysokiej jakości, jaka jest w moim rodzinnym domu. Kochani, podaję przepis na takie ogórki, jakie jem od bardzo wczesnego dzieciństwa - i liczę na to, że może macie to szczęście, że macie i taką wodę, i takie ogórki :)




Składniki:
ogórki gruntowe
Proporcje zalewa:
1 litr wody (przegotowana lub dobra woda z kranu, ewentualnie filtrowana)
1 łyżka soli kamiennej (grubej)
Dodatkowo:
liście: czarna porzeczka, wiśnia, dąb
czosnek - 2-3 duże ząbki na duży słoik
koper (baldachimy)
korzeń chrzanu
Przygotowanie:
Ogórki, liście i koper dokładnie myję. Wyparzam słoiki (używam weków). Na dnie każdego słoika układam po kilka liści, po 2-3 obrane ząbki czosnku i nieduży baldachim kopru. W każdym słoiku szczelnie układam ogórki (ciemnym końcem do dołu), miedzy nimi wciskam kawałek korzenia chrzanu. W wodzie rozpuszczam sól, czekam by na dnie osiadły ewentualne zanieczyszczenia z soli, po czym zalewam każdy słoik tak, by ogórki zakrywała woda. Słoiki przenoszę do piwnicy następnego dnia, trzymam w ciemnym miejscu.




18 komentarzy:

  1. Mam pytanko a zalewa ma być zimna czy ciepła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimna. Rodzice po prostu nalewają wodę z kranu, mieszają w niej sól i zalewają ogórki. Ja używam wody przefiltrowanej, również z kranu. Ewentualnie może być woda przegotowana, ale przestudzona.

      Usuń
  2. zimną wodą zalewam jak robię na zimę weki ale jak na tą chwile do zjedzenia to zalewam gorącą wodą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o takim sposobie, ale jeszcze nie próbowałam. Spróbuję na pewno :)

      Usuń
  3. Dziękuje, ja robię identycznie.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są wspaniałe prawda? Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. tak jak ja robię , tylko dodaję jeszcze gałązkę estragonu i troszeczkę gorczycy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować takich dodatków, jeszcze może w tym roku uda się kilka słoików zrobić. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  5. Pozdrawiam:) Ja robię identycznie tylko dodaję jeszcze gałazkę estragonu i trochę gorczycy

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też dodaję gorczycę i estragon, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię podobnie,dodaję jeszcze liść laurowy,ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu, natomiast zalewam wrzącą wodą i też są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kiszone ogórki. Moje ulubione 😏 A co do wykonania... no cóż te od ukochanych rodziców zawsze smakują najlepiej - wiem z doświadczenia 😏 Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dodaje liście od wiśni lub od winogrona jeszcze 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie trzeba wekowac? Odwarac do gory dnem itd? Prztrwaja zime?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ani wekować, ani odwracać do góry dnem. Ogórki się zakiszą i ten proces pozwoli im przetrwać zimę.

      Usuń
  11. a skąd takie liście wziąć... jak nikogo znajomego działkowicza ni ma :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spacer w okolicy działek może zaowocować :) Przecież licie wystają za ogrodzenie. Ja bym się nie obraziła, gdyby ktoś mi troszkę wiśnię czy porzeczkę pod ogóreczki uszczknął ;)

      Usuń
  12. Ja daję 1,5 łyżki soli na 1 l wody. Dodaje też szczyptę gorczycy. Z liści tylko liście dębu ( bo innych nie mam). Zalewam ciepłą wodą (szkoda mi czasu na studzenie, bo wodę przegotowuję). W przyszłym roku zrobię próbę i dam wodę surową - mam bardzo dobrą wodę na działce. A tak ogólnie to robię je w butelkach 5 l po wodzie mineralnej i zatapiam w studni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger