Kotlety z selera

Zdrowa i lekka alternatywa dla kotletów mięsnych, czyli delikatne i pyszne kotlety z selera, ziemniaków i gotowanych jajek. Smakują wspaniale z różnymi sosami (u nas królował sos barbecue, polecam domowy).



Składniki na 10-12 kotletów:
2 spore selery
3 średniej wielkości ziemniaki
2 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
posiekany szczypiorem wg uznania
kilka liści lubczyku, posiekanych (lub suszony lubczyk)
1 łyżeczka majeranku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta curry
pieprz ziołowy
sól 
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Myję ziemniaki i selery; selery obieram. Gotuję warzywa do miękkości (jednak mają być jędrne, a nie rozgotowane). Gdy przestygną ścieram je razem z jajkami na tarce o grubych oczkach. Dodaję surowe jajko, posiekane zioła i przyprawy do smaku. Formuję okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruję w bułce tartej i smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubionymi sosami.



4 komentarze:

  1. Świetne te kotleciki, muszę wypróbować aż zgłodniałam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki pyszny zamiennik dla tych tradycyjnych, mięsnych kotletów! Z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe kotleciki, jestem ciekawa jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota ,dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger