Karkówka wolno pieczona (z goździkami)
Wyjątkowo krucha i delikatna karkówka pieczona w temperaturze 150 stopni, doskonała zarówno na zimno, do kanapek, jak i na gorąco.
Składniki:
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
1 do 1,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
1,5 łyżki majeranku, polecam Skworcu
1 łyżka czosnku granulowanego, polecam Skworcu
1 łyżka słodkiej mielonej papryki, polecam Skworcu
1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
1 łyżka suszonego lubczyku, polecam Skworcu
0,5 łyżeczki mielonych goździków, polecam Skworcu
kilka łyżek oleju
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy, olej i wodę dokładnie mieszam, by powstała gęsta pasta. Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieram przyprawami, zawijam szczelnie w folię i odkładam do lodówki na 24 godziny. Następnie piekę ją w folii aluminiowej w temperaturze 150 stopni C. przez 3 godziny. Upieczone mięso zostawiam na noc w piekarniku, a potem schładzam w lodówce. Kroję schłodzoną.
Składniki:
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
1 do 1,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
1,5 łyżki majeranku, polecam Skworcu
1 łyżka czosnku granulowanego, polecam Skworcu
1 łyżka słodkiej mielonej papryki, polecam Skworcu
1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
1 łyżka suszonego lubczyku, polecam Skworcu
0,5 łyżeczki mielonych goździków, polecam Skworcu
kilka łyżek oleju
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy, olej i wodę dokładnie mieszam, by powstała gęsta pasta. Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieram przyprawami, zawijam szczelnie w folię i odkładam do lodówki na 24 godziny. Następnie piekę ją w folii aluminiowej w temperaturze 150 stopni C. przez 3 godziny. Upieczone mięso zostawiam na noc w piekarniku, a potem schładzam w lodówce. Kroję schłodzoną.
Oj Monia ale mi smaku narobiłaś, uwielbiam takie domowe mięsko, aż ślinka cieknie :) mniam :)
OdpowiedzUsuńJeśli upiekę mięso rano to mam je zostawić na cały dzień i całą noc w piekarniku? Troche ryzykowne
OdpowiedzUsuńNie to miałam na myśli - pieczone po południu może zostać do rana w piekarniku. Na pewno się nie zepsuje, a za to powoli wystygnie.
Usuńjestem kuchmistrzem z zawodu z 50 letnią praktyką miast foli aluminiowej lepszy rękaw do pieczenia cały smak z pieczenia zostaje w środku zostawic d o wystygnięcia w piecu dobre gdy niw przepieczemypiec wyłączać gdy mięsow środku ośiągnie 80 stopni tęp badać bagnetowym termometrem przez folję po 50 minutach pieczenia wystygłe schłodzić pozdro
UsuńJak dla mnie wyszło za słone 1,5 łyżki soli na 1 kg mięsa? Nie wkradł się błąd i miało być łyżeczka?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, rzeczywiście to pomyłka w opisie, jak najbardziej miało być 1,5 łyżeczki :(
UsuńPysznie wygląda :-) Zrobię na Święta
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Robo Jadzia