Karkówka wolno pieczona (z goździkami)

Wyjątkowo krucha i delikatna karkówka pieczona w temperaturze 150 stopni, doskonała zarówno na zimno, do kanapek, jak i na gorąco. 






Składniki:
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
1,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
1,5 łyżki majeranku, polecam Skworcu
1 łyżka czosnku granulowanego, polecam Skworcu
1 łyżka słodkiej mielonej papryki, polecam Skworcu
1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
1 łyżka suszonego lubczyku, polecam Skworcu
0,5 łyżeczki mielonych goździków, polecam Skworcu
kilka łyżek oleju
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy, olej i wodę dokładnie mieszam, by powstała gęsta pasta. Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieram przyprawami, zawijam szczelnie w folię i odkładam do lodówki na 24 godziny. Następnie piekę ją w folii aluminiowej w temperaturze 150 stopni C. przez 3 godziny. Upieczone mięso zostawiam na noc w piekarniku, a potem schładzam w lodówce. Kroję schłodzoną.





7 komentarzy:

  1. Oj Monia ale mi smaku narobiłaś, uwielbiam takie domowe mięsko, aż ślinka cieknie :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli upiekę mięso rano to mam je zostawić na cały dzień i całą noc w piekarniku? Troche ryzykowne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to miałam na myśli - pieczone po południu może zostać do rana w piekarniku. Na pewno się nie zepsuje, a za to powoli wystygnie.

      Usuń
    2. jestem kuchmistrzem z zawodu z 50 letnią praktyką miast foli aluminiowej lepszy rękaw do pieczenia cały smak z pieczenia zostaje w środku zostawic d o wystygnięcia w piecu dobre gdy niw przepieczemypiec wyłączać gdy mięsow środku ośiągnie 80 stopni tęp badać bagnetowym termometrem przez folję po 50 minutach pieczenia wystygłe schłodzić pozdro

      Usuń
  3. Jak dla mnie wyszło za słone 1,5 łyżki soli na 1 kg mięsa? Nie wkradł się błąd i miało być łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, rzeczywiście to pomyłka w opisie, jak najbardziej miało być 1,5 łyżeczki :(

      Usuń
  4. Pysznie wygląda :-) Zrobię na Święta
    Pozdrawiam Robo Jadzia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger