Kapusta kiszona

Przepis który podaję poniżej to przepis wyniesiony z mojego domu - taką kapustę robiła moja Babcia i obecnie robią ją Rodzice. Moim zdaniem jest wyjątkowo smaczna, delikatna, idealnie doprawiona. Oczywiście, nie ma co ukrywać, wszystko zależy od głównego składnika - jakość kapusty ma tu ogromne znacznie. Szukajmy tej bez chemii, o ile jest taka możliwość.




Proporcje:
10 kg białej kapusty, poszatkowanej
200 g. soli kamiennej
20 g. nasion kopru
250 g. marchewki (starta na grubej tarce)
5-6 liści laurowych, drobno pokruszonych
ok. 2-3 łyżki cukru
ewentualnie garść kminku
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę bardzo dokładnie mieszam z marchewką, koprem, pokruszonymi liśćmi, solą i cukrem (kminkiem). Partiami wykładam porcje kapusty w dużym garze (emaliowany, kamienny), za każdym razem bardzo mocno ją ugniatając, by wypuściła sok (chodzi też o usunięcie powietrza). Gdy cała kapusta jest już tak dociśnięta, przykrywam garnek dużym talerzem (okrągła tacą) i na talerzu układam coś bardzo ciężkiego (kamień, worek wypełniony wodą). Tak przygotowaną kapustę zostawiam na 12 godzin w mieszkaniu. W tym czasie kapusta zacznie fermentować, będzie się pienić - kilka razy w trakcie tego procesu warto np. trzonkiem łyżki przekłuć całość do dna garnka, by dać ujście gazom. Przygotowujemy słoiki (myjemy, wyparzamy - ja używam weków, ważne by miały pełne, niepokruszone brzegi). Przekładam kapustę do słoików, tak samo jak poprzednio - partiami, za każdym razem mocno odciskając płyn (ten można oczywiście zużyć oddzielnie, przelewam go do zakręcanych butelek i pozostawiam do fermentacji) i ubijając np tłuczkiem do ziemniaków. Słoiki powinny być bardzo szczelnie wypełnione, do wysokości ok. 1 cm od góry. Dokładnie wycieram brzegi słoika, zamykam i zostawiam na noc w mieszkaniu. Nie trzeba się przejmować tym. że ze słoików wycieka sok, słoiki będą syczeć - warto podłożyć pod nie ręcznik lub ścierki. Przed wyniesieniem do ciemnego, zimnego pomieszczenia (czyli następnego dnia) wycieram słoiki. Przechowuję w ciemnym miejscu. Kapusta jest gotowa do użytku po ok. 10 dniach.




3 komentarze:

  1. ja tak zrobioną kapustkę dzielę na pół i do jednej części dodaję warzywka; pietruszkę, selera, paprykę, może być też kawałek pora ( rozdrobnione) i mam podstawę do gotowej surówki
    tylko ją doprawić do smaku ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiszenie kapusty to typowa polska tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, szkoda, że powoli zaczyna zanikać i zdajemy się na gotowce ze sklepu. Poza tym, wiele osób nawet nie podejmuje próby kiszenia z obawy, że kapusta zepsuje się i cały zapas będzie do wyrzucenia. Fakt, wiele zależy od jakości głównego surowca, ale ważna jest też odpowiednia ilość soli, przyprawy i metoda kiszenia. Ja, podobnie jak anonim w poprzednim komentarzu, dodaję do połowy partii inne warzywa, dzięki czemu mam gotowy dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyobrażam sobie życia bez kiszonej. Smakowity wpis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger