Kapusta kiszona

Przepis który podaję poniżej to przepis wyniesiony z mojego domu - taką kapustę robiła moja Babcia i obecnie robią ją Rodzice. Moim zdaniem jest wyjątkowo smaczna, delikatna, idealnie doprawiona. Oczywiście, nie ma co ukrywać, wszystko zależy od głównego składnika - jakość kapusty ma tu ogromne znacznie. Szukajmy tej bez chemii, o ile jest taka możliwość.




Proporcje:
10 kg białej kapusty, poszatkowanej
200 g. soli kamiennej
20 g. nasion kopru
250 g. marchewki (starta na grubej tarce)
5-6 liści laurowych, drobno pokruszonych
ok. 2-3 łyżki cukru
ewentualnie garść kminku
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę bardzo dokładnie mieszam z marchewką, koprem, pokruszonymi liśćmi, solą i cukrem (kminkiem). Partiami wykładam porcje kapusty w dużym garze (emaliowany, kamienny), za każdym razem bardzo mocno ją ugniatając, by wypuściła sok (chodzi też o usunięcie powietrza). Gdy cała kapusta jest już tak dociśnięta, przykrywam garnek dużym talerzem (okrągła tacą) i na talerzu układam coś bardzo ciężkiego (kamień, worek wypełniony wodą). Tak przygotowaną kapustę zostawiam na 12 godzin w mieszkaniu. W tym czasie kapusta zacznie fermentować, będzie się pienić - kilka razy w trakcie tego procesu warto np. trzonkiem łyżki przekłuć całość do dna garnka, by dać ujście gazom. Przygotowujemy słoiki (myjemy, wyparzamy - ja używam weków, ważne by miały pełne, niepokruszone brzegi). Przekładam kapustę do słoików, tak samo jak poprzednio - partiami, za każdym razem mocno odciskając płyn (ten można oczywiście zużyć oddzielnie, przelewam go do zakręcanych butelek i pozostawiam do fermentacji) i ubijając np tłuczkiem do ziemniaków. Słoiki powinny być bardzo szczelnie wypełnione, do wysokości ok. 1 cm od góry. Dokładnie wycieram brzegi słoika, zamykam i zostawiam na noc w mieszkaniu. Nie trzeba się przejmować tym. że ze słoików wycieka sok, słoiki będą syczeć - warto podłożyć pod nie ręcznik lub ścierki. Przed wyniesieniem do ciemnego, zimnego pomieszczenia (czyli następnego dnia) wycieram słoiki. Przechowuję w ciemnym miejscu. Kapusta jest gotowa do użytku po ok. 10 dniach.




2 komentarze:

  1. ja tak zrobioną kapustkę dzielę na pół i do jednej części dodaję warzywka; pietruszkę, selera, paprykę, może być też kawałek pora ( rozdrobnione) i mam podstawę do gotowej surówki
    tylko ją doprawić do smaku ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiszenie kapusty to typowa polska tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, szkoda, że powoli zaczyna zanikać i zdajemy się na gotowce ze sklepu. Poza tym, wiele osób nawet nie podejmuje próby kiszenia z obawy, że kapusta zepsuje się i cały zapas będzie do wyrzucenia. Fakt, wiele zależy od jakości głównego surowca, ale ważna jest też odpowiednia ilość soli, przyprawy i metoda kiszenia. Ja, podobnie jak anonim w poprzednim komentarzu, dodaję do połowy partii inne warzywa, dzięki czemu mam gotowy dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger