Golonka z indyka w delikatnym sosie chrzanowym

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to delikatne mięso z indyka, podane w pysznym sosie śmietanowo-chrzanowym. To w sumie potrawka, która będzie idealnie pasowała do ziemniaków i surówki. Jest też dodatkowy plus takiego obiadu: mięso wcześniej gotujemy, więc przy okazji powstaje bardzo aromatyczny wywar jako baza doskonałej zupy.




Składniki:
2 golonki z indyka
kilka ziaren ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
ok. 1 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
duża szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Golonki z indyka przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i ok. łyżeczkę soli. Przykrywam garnek i na małym ogniu gotuję, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wyjmuję golonki, po przestudzeniu pozbywam się skóry i oddzielam mięso od kości, starając się pozostawić je w sporych kawałkach. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, przykrywam i smażę do zeszklenia. Następnie do cebuli przekładam mięso, dodaję koperek i smażę chwilkę razem. Wlewam 2-3 chochle wywaru z gotowania, przykrywam, gotuję na małym ogniu kilka minut. W tym czasie śmietanę mieszam dokładnie z mąką i chrzanem, i wlewam kilka łyżek gorącego płynu z patelni (by ją zahartować). Przelewam śmietanę na patelnię, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawiam całość do smaku sola, cukrem i pieprzem. Podaję z ziemniakami.


                           

                           

                           


7 komentarzy:

  1. Witaj :) ale smakowicie to wygląda :) mam obiad rodzinny w niedzielę więc może wykorzystam :) choć nie wiem czy wyjdzie tak pięknie jak Tobie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, wyjdzie :) Jestem pewna :) możesz też spróbować z innym mięsem, na przykład żeberkami albo karkówką. Każde smakuje świetnie!

      Usuń
  2. Świetny przepis! Przyznam się, że chyba wypróbuje na weekend z karkówką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty przepis ale dlatego tak mi się podoba. Naprawdę super. Ewa G

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj - naprawdę pycha. I taki prosty przepis!Super! Pozdrawiam.Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! Cala rodzina najedzona, nawet moja roczna córeczka zajadała się ze smakiem. Przepis godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger