Delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków z szynką

Kotlety powstały trochę przypadkiem, bo został mi farsz po przygotowywaniu pieczonych ziemniaków nadziewanych musem z szynką. Wystarczyło dodać jeden składnik, i oto kolejna propozycja gotowa - naprawdę świetne, bardzo delikatne i aksamitne w smaku kotlety.



Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 plastry dobrej szynki , polecam Szynkę Ze Wsi Buczkowice firmy Hańderek
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, gorące duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.  W międzyczasie obieram i drobniutko siekam cebulę, smażę ją na niewielkiej ilości oleju - do zeszklenia. Cebulę przekładam do ziemniaków. Dodaję żółtko, posiekaną drobniutko szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Białko ubijam na sztywną panię i łączę ją delikatnie z ziemniakami, a na końcu stopniowo mieszam z mąką - ciasto ma mieć taką gęstość, by dało się z niego uformować kulki. Kulki spłaszczam, każdą panieruję lekko w bułce tartej i układam na średnio rozgrzanym oleju. Smażę z obu stron po kilka minut, na rumiano. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.  




4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kotleciki! Super pomysł na wykorzystanie gotowanych ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie kotlety z ziemniaków bardzo lubię, od dzieciństwa. Nigdy się nie marnują, gdy ich za duzo na obiad ugotuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger