Ciasto ze skorupką

Ciasto bardzo łatwe, dość szybkie, a pyszne. Puszyste i wilgotne, ze słodką skorupką na górze. Ciasto piekłam w małej keksówce, na dużą trzeba podwoić składniki.







Składniki (keksówka 8 x 17 cm):
2 duże jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
0,5 szklanki maślanki naturalnej
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
5 łyżek maślanki (albo gęstej śmietany, niestety nie miałam)
3 łyżki cukru pudru + do posypania ciasta
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym ubijając dalej stopniowo dodaję cukier puder i cukier waniliowy. Dolewam maślankę i miksuję do połączenia. Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, jeszcze chwilkę miksuję. Formę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Przelewam ciasto, a jego powierzchnię oprószam kakao (np. przez sitko). Patyczkiem robię zawijasy w cieście, by wymieszać kakao. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu) na ok. 40 - 45 minut - prawdopodobnie lekko pęknie u góry, nie trzeba się tym przejmować). Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone - powinien być suchy. Wtedy ciasto smaruję maślanką dokładnie wymieszaną z cukrem - np. szerokim pędzlem, albo po prostu łyżką; warto to zrobić na 2 raty każdorazowo trochę zapiekając warstwę; można na chwilkę włączyć funkcję grilla - by maślanka się lekko zarumieniła i stworzyła cieniutką skorupkę. Piekę ciasto jeszcze kilka minut, a po wyjęciu, gorące, oprószam pudrem.


                             

                             




4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis na ciacho! Częstuję się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniś to ciacho jest wspaniałe :-) chyba zrobię w sobotę do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurka, a olej kiedy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger