Ciastka owsiane ze słonecznikiem

Chrupiące i pyszne ciasteczka upieczone z płatków owsianych  i ziaren słonecznika są świetną przekąską. Można też dodać do nich bakalie czy wiórki kokosowe, by dodatkowo wzbogacić ich smak.


 

   
Składniki (15-17 sztuk):
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
2 łyżki miękkiego masła (w zdrowszej wersji oleju kokosowego)
3 łyżki cukru dark muscovado (w zdrowszej wersji ksylitolu)
2 żółtka
Przygotowanie
Jedną szklankę płatków miksuję dość drobno. Wszystkie składniki  przekładam do miski i ugniatam dłonią, aż powstanie kleista masa. Formuję kulki wielkości dużych orzechów włoskich, spłaszczam je lekko i układam na blasze wyłożonej papierem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 35. Ciastka powinny być dość rumiane. Po całkowitym przestudzeniu przekładam je do zamykanej puszki.

 

3 komentarze:

  1. Wyglądają ekstra! I na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Monia wspaniałe ciasteczka , na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne. Uwielbiam takie <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger