Bułeczki drożdżowe z agrestem i migdałami

Mamy od kilku dni gości, a ja walczę z brakiem czasu. Chciałabym Ich ugościć najlepiej jak potrafię, a znajduję ledwie chwilę, by zrobić szybki obiad :( Co za życie, z tym wiecznym pędem ...
Toteż dziś uparłam się i chociaż tyle mi się udało zrobić: niewielkie, drożdżowe bułeczki nadziane kwaskowatym dżemem agrestowym, posypane apetycznie chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wspaniałe do kubka kawy lub mleka.



Składniki:
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5 szklanki śmietany 18%
Ciasto:
600 g. mąki pszennej
szczypta soli
3/4 szklanki kefiru
3 żółtka
trochę ponad 1 szklanka cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
60 g. masła
Dodatkowo:
dżem agrestowy
migdały w płatkach
1 łyżka gęstego jogurtu/śmietany
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru i lekko ciepła śmietaną, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i cukier puder. W lekko podgrzanym kefirze roztrzepuję żółtka, by powstała jednolita masa, wlewam do ciasta, dodaję wyrośnięty zaczyn. Mieszam łyżką do połączenia się składników, wlewam rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto dłonią przez kilka minut. Przykrywam miskę i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte wyrabiam krótko, dzielę na 16 części. Każdą cześć rozpłaszczam, nadziewam łyżeczką dżemu, sklejam w okrągłą bułeczkę. Układam sklejeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze,  i ponownie odstawiam na 15 minut, by bułki się napuszyły i podrosły. Dokładnie mieszam łyżkę jogurtu/śmietany z łyżeczką cukru i smaruję bułeczki z góry. Na koniec każdą posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut.



3 komentarze:

  1. Ależ smaka mi narobiłaś :) Najchętniej pobiegłabym zaraz do kuchni i upiekła już teraz takie smakowite bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepięknie!
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger