Bułeczki drożdżowe z agrestem i migdałami

Mamy od kilku dni gości, a ja walczę z brakiem czasu. Chciałabym Ich ugościć najlepiej jak potrafię, a znajduję ledwie chwilę, by zrobić szybki obiad :( Co za życie, z tym wiecznym pędem ...
Toteż dziś uparłam się i chociaż tyle mi się udało zrobić: niewielkie, drożdżowe bułeczki nadziane kwaskowatym dżemem agrestowym, posypane apetycznie chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wspaniałe do kubka kawy lub mleka.



Składniki:
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5 szklanki śmietany 18%
Ciasto:
600 g. mąki pszennej
szczypta soli
3/4 szklanki kefiru
3 żółtka
trochę ponad 1 szklanka cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
60 g. masła
Dodatkowo:
dżem agrestowy
migdały w płatkach
1 łyżka gęstego jogurtu/śmietany
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru i lekko ciepła śmietaną, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i cukier puder. W lekko podgrzanym kefirze roztrzepuję żółtka, by powstała jednolita masa, wlewam do ciasta, dodaję wyrośnięty zaczyn. Mieszam łyżką do połączenia się składników, wlewam rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto dłonią przez kilka minut. Przykrywam miskę i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte wyrabiam krótko, dzielę na 16 części. Każdą cześć rozpłaszczam, nadziewam łyżeczką dżemu, sklejam w okrągłą bułeczkę. Układam sklejeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze,  i ponownie odstawiam na 15 minut, by bułki się napuszyły i podrosły. Dokładnie mieszam łyżkę jogurtu/śmietany z łyżeczką cukru i smaruję bułeczki z góry. Na koniec każdą posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut.



3 komentarze:

  1. Ależ smaka mi narobiłaś :) Najchętniej pobiegłabym zaraz do kuchni i upiekła już teraz takie smakowite bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepięknie!
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger