Budyniowe miniserniczki z ricotty

Koniecznie je zróbcie, bo są bajecznie pyszne! Świetne placuszki, które pokochają dzieci, a przygotujecie je w 15 minut. Proponuję od razu podwoić porcję, bo znikną natychmiast :)




Składniki na ok. 15 sztuk:
250 g. serka ricotta
40 g. budyniu śmietankowego bez cukru (może być inny smak) - w proszku
1-1,5 łyżki cukru pudru (wg smaku)
2 łyżki mąki pszennej (tyle, ile się na łyżkę weźmie, nie czubate)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Serek przekładam do miski, dodaję cukier i budyń, dokładnie mieszam łyżką by nie było grudek. Następnie dosypuję mąkę i znowu mieszam. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się w nim ustawić łyżkę :) Rozgrzewam olej na patelni i za pomocą dwóch łyżeczek wykładam małe porcje ciasta. Smażę je na rumiano, przewracając by się równomiernie usmażyły. Po usmażeniu placuszki na chwilę przekładam na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Można przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem. 

                            



15 komentarzy:

  1. I to też zrobię, lubię takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja, mam słabość do wszelkiego rodzaju placuszków -co dobrze widać tutaj na blogu, i -co gorsza- po mnie też widać :-D

      Usuń
  2. ośliniłam ekran... Już wiem, co dziś zrobię, dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniczko i znowu pyszności...:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana, tak to jest jak człowiek siedzi w domu i coś za nim chodzi ... wymyśla się wtedy różne rzeczy :)

      Usuń
    2. Ale jakie pyszne.Buziaki za takie przepisy....:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. :) nam też bardzo smakowały, tylko miałam jedno pudełeczko serka, następnym razem zrobię przynajmniej z dwóch ... :)

      Usuń
  5. Porostu miód malina .zrobię i zapisze wcześniej. Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, napisz jak smakowały! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Witam,zrobiłem ,ale wcale mi nie wyrosły,tylko minimalnie i jak ściągnąłem z patelni to siadły i w środku surowe,uff,może proszek dodać,albo sodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One wcale nie miały rosnąć - ciasto powinno być na tyle gęste, by placuszki były grubiutkie i się na patelni nie rozlewały. Jakiego sera Pan użył? W środku nie powinny też oczywiście być surowe - warto smażyć je na niewielkim ogniu, i najlepiej sprawdzić na jednym, czy są gotowe. Oczywiście że można dodać czegoś co placki spulchni, będą trochę inaczej smakowały po prostu.

      Usuń
  7. Pyszne zrobiła wczoraj znikły w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger