Ambasador z masą serowo-budyniową i polewą czekoladową

Miałam to ciasto gdzieś w zakamarkach pamięci; utkwiło w głowie nastolatki, może 10-cio, a może 11-stoletniej Moniki; pyszne ciemne ciasto z masą budyniową i grubą warstwą polewy czekoladowej. Bardzo mi smakowało, zwłaszcza mocno schłodzone, kiedy masa rozpływała się w ustach niczym lody. Takie ciasto piekła moja ciocia, nazywała je ambasadorem, i zawsze kiedy u cioci było, chętnie ją odwiedzałam :) Byłam łakomczuchem, nie da się ukryć :)
Postanowiłam je odtworzyć - z pamięci, intuicyjnie, i z wielką radością stwierdzam, że mi się udało! Świadomie troszkę zmieniłam masę, dodając do niej twaróg, dzięki czemu jest delikatniejsza. Kochani, bardzo to ciasto polecam, myślę że będzie Wam smakowało!



 


 Składniki:
Ciasto (blaszka 20 x 30 cm):
200 g. masła
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
2,5 łyżki kakao (pełne)
4 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
1 duży budyń waniliowy (64 g) bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej+ 1 łyżeczka mąki pszennej
6 pełnych łyżki domowego cukru waniliowego
200 g. masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek serka twarogowego z wiaderka
Polewa:
150 g. masła
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2-3 łyżki wody
50 g. gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
wiórki kokosowe  
Przygotowanie
Ciasto: masło przekładam do rondla i zaczynam je rozpuszczać, dodaję cukier i mleko, a potem kakao. Podgrzewam mieszając, do zagotowania i rozpuszczenia cukru (jeśli tłuszcz oddziela się reszty, dolejcie jeszcze odrobinę mleka). Odstawiam masę do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu, by nie stworzyła się twarda warstwa na górze. Do zimnej masy wbijam po jajku, nie przerywając miksowania, a potem dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie, przelewam je do blachy (wcześniej wykładam dno papierem, całość natłuszczam i oprószam mąką). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 30-35 minut - do suchego patyczka. Ciasto zostawiam do całkowitego przestudzenia.
Masa serowo-budyniowa:  budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszam dokładnie w połowie szklanki mleka, a resztę mleka zagotowuję z cukrem waniliowym. Zestawiam garnek z mlekiem z ognia i wlewam masę budyniową, intensywnie mieszam. Powinien powstać gęsty budyń - odstawiam go do wystudzenia. Zimny budyń miksuję z masłem i serem, dodając je na przemian.
Masę wykładam na zimne ciasto, wyrównuję ją. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Polewa: masło rozpuszczam powoli z wodą, cukrem i kakao (jeśli się rozwarstwia, dodaję odrobinę wody), a gdy jest gładka dodaję posiekaną czekoladę (właściwie można już zdjąć rondelek z ognia). Mieszam do jej rozpuszczenia, a potem studzę polewę, by nie była gorąca. Lekko schłodzoną pokrywam ciasto, całość posypuję wiórkami kokosowymi. Ponownie schładzam w lodówce.



 

11 komentarzy:

  1. super,ale domowy cukier waniliowy czym mogę zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go oczywiście zastąpić tym ze sklepu, albo można użyć prawdziwej wanilii.

      Usuń
  2. Już czuję w ustach ten pyszny smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki inny ser mozna uzyć, nie mam co zrobić z resztą z wiaderka. Może jakiś twarog inny poleci mi Pani? Proszę uprzejmie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie może zwykły twaróg, tylko przepuszczony przez maszynkę.

      Usuń
  4. czy ciasto stygnie w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby, ciasto spokojnie może stygnąć poza piekarnikiem, nawet lepiej żeby stygło np. na kratce.

      Usuń
  5. Super przepis, robiłam dwa razy już to ciasto ale raz mi wyszło mi super wilgotne, a za drugim ciasto już takie nie wyszło, mogę prosić o radę co sprawia że ciasto nie jest takie suche? Z góry dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie bardziej wilgotne, jeśli część masła ze składników ciasta zastąpi Pani olejem - proszę robić wszystko tak samo, a olej dodać miksując przestudzoną czekoladową masę z jajkami (ok. 1/4 szklanki). Można też przed wyłożeniem kremu po prostu lekko nasączyć upieczony placek, np. kawą, albo herbatką z ulubionym aromatem i odrobiną alkoholu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger