Zupa szczawiowa z cukinią, chili i grzankami

W jaki sposób gotujecie zupę szczawiową? Zawsze tak samo? Zastanawiałam się nad tym wczoraj, bo rozmawiałam z siostrą, jak tę zupę przygotowuje ona. Dla mojej kuchni charakterystyczne jest, że właściwie za każdym razem staram się w potrawie odnaleźć jakiś nowy smak, czyli zmieniam składniki i przyprawy. Dziś zapraszam Was na dość pikantną wersję popularnej i pysznej zupy szczawiowej!



Składniki:
1 niewielkie, mięsne żeberko wieprzowe
ok. 1,5 l. wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 średniej wielkości ziemniaków
1 mała czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 cebula
100 g. boczku wędzonego w plastrach
1 łyżeczka mąki pszennej
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
kilka garści świeżego szczawiu
1 niewielka zielona cukinia
duża szczypta cukru
ok. 0,5 łyżeczki curry
do smaku: sól, pieprz
domowe grzanki do zup
Przygotowanie:
W garnku zalewam żeberko wodą, lekko ją solę, dodaję licie laurowe i ziele angielskie. Gotuję razem 40 minut, a następnie dodaję pokrojone ziemniaki. Gotuję razem do miękkości ziemniaków. Wyjmuję  liście laurowe i ziele angielskie, oraz żeberko - to obieram z mięsa. Miksuję zawartość garnka, dodaję posiekane mięso i cukier. Szczaw siekam drobno i dodaję do garnka. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam posiekaną drobno cebulę i smażę ją do zeszklenia, a potem dodaję bardzo drobno pokrojony boczek i smażę razem jeszcze kilka minut, by boczek się wytopił i lekko zarumienił. Potem wsypuję mąkę, mieszam, jeszcze chwilkę smażę. Całą zawartość patelni przekładam do zupy. Gotuję razem na wolnym ogniu, wstępnie doprawiam ją do smaku curry, solą i pieprzem. Na pozostałych dwóch łyżkach oleju podsmażam pod przykryciem pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek - do zeszklenia cukinii. Wrzucam je do zupy. Dodaję też posiekaną drobniutko papryczkę chili, i gotuję na małym ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiam, podaję z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger