Złota zupa (z cebulą, soczewicą, brązowym ryżem i fasolką szparagową)

Bardzo lubię gotować zupy, i często trochę sobie przy tej okazji eksperymentuję. Wychodzi mi chyba całkiem nieźle, bo kto moje zupy je, ten bardzo chwali. Są naprawdę smaczne, sycące i wyraziste w smaku. Dzisiejsza zupa zachwyciła mnie kolorem, tak cudownie optymistycznym i żywym, że aż się chce sięgać łyżką do talerza. Chciałam ją nazwać zupą cebulową, bo ta jest bardzo ważnym składnikiem, ale jednak nie byłoby to sprawiedliwe, bo gdyby nie marchew i soczewica nie byłoby takiego efektu. Smak jest bardzo zrównoważony, lekko zaostrzony delikatnym octem i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest przepyszna!




Składniki:
1,5 l. wody
1 duża wędzona, mięsna kość (np. żeberko)
6 marchewek
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
4 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki octu 3%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
2 spore garście zielonej fasolki szparagowej
sól, pieprz do smaku
ugotowany do miękkości brązowy ryż (ok. 1 szklanki)
Przygotowane:
Do garnka przekładam obrane i pokrojone na kawałki marchewki, oraz kość. Zalewam je wodą i gotuję 40 minut, po czym dodaję soczewicę. Gotuję dalej, aż mięso na kości będzie miękkie. Wtedy wyjmuję kość (mięso do tej zupy nie jest potrzebne), a zawartość garnka miksuję na gładko. W trakcie gotowania przygotowuję cebule: obrane kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię z olejem, oprószam lekko solą i pod przykryciem smażę ok. 40 minut, na małym ogniu. Cebula powinna zrobić się bardzo miękka i słodkawa. Usmażoną przekładam do zmiksowanej zupy. Dodaję sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek,lubczyk i ocet do smaku, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową, gotuję na małym ogniu aż fasolka będzie miękka.Na koniec doprawiam zupę, podaję z porcją wcześniej ugotowanego brązowego ryżu.

                      


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger