Zapiekanka makaronowa z sosem bolognese

Bardzo lubię sos bolognese, czyli wspaniały, bardzo aromatyczny i wyrazisty sos pomidorowy z warzywami i mięsem. Przyznaję że kiedyś wykorzystywałam gotowca z torebki. Wydawał mi się tak idealnie przyprawiony i wyjątkowo smaczny - ale od razu mówię: to było dawno temu :) Czyli w czasach, gdy nie miałam jeszcze świadomości, ile chemii jest w gotowych sklepowych produktach, oraz że sama potrafię przygotować równie smaczny, jeśli nie lepszy sos. Warto postawić na wysokiej jakości składniki, zwłaszcza mięso, dlatego najczęściej używam wołowiny. Ilość i rodzaj dodawanych ziół zależy od naszego gustu, można go przyprawić w sposób bardziej pikantny, można go lekko zmienić i dodać mu odrobinę orientalnej nuty dodając np. małą szczyptę cynamonu czy utarte w moździerzu ziarno ziela angielskiego.
Dziś przygotowałam pyszną zapiekankę z jego udziałem, z dodatkiem mozzarelli.



Składniki (porcja na 2-3 osoby):
Sos:
200 g. gęstego koncentratu pomidorowego
1 średniej wielkości pomidor malinowy, pokrojony w kostkę
3/4 do 1 szklanki wody (w zależności od gęstości koncentratu)
1 średniej wielkości cebula
1 marchewka
1 pietruszka
niewielki kawałek selera
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 pełna łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego majeranku
10-12 posiekanych liści świeżej bazylii
3 łyżki oliwy 
sól, pieprz do smaku
0,5 kg mielonej wołowiny
dowolny makaron
Dodatkowo:
oliwa do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
mini-mozzarella w kulkach
tarty parmezan lub żółty ser
świeże liście bazylii
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę do zeszklenia na oliwie. Gdy się zeszkli dodaję starte na grubej tarce marchew, seler i pietruszkę. Smażę je razem na małym ogniu pod przykryciem jakieś 5 minut. W tym czasie do garnka wlewam wodę i przekładam koncentrat pomidorowy, dodaję posiekanego pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i suszone zioła. Podgrzewam na wolnym ogniu. Do sosu pomidorowego dodaję podsmażoną cebulę z warzywami (razem z oliwą ze smażenia). Na tę samą rozgrzaną patelnię wykładam mięso, lekko je solę i smażę by straciło surowy wygląd, często mieszając by je rozdrobnić. Podsmażone przekładam do sosu, dodaję słodką paprykę, pieprz cayenne, posiekane liście bazylii, oraz sól i pieprz do smaku. W razie jeśli sos jest bardzo gęsty, dolewam jeszcze trochę wody. Gotuję go na bardzo małym ogniu ok. godziny, mieszając by nic się nie przypaliło.
W oddzielnym garnku gotuję makaron al dente, odcedzam go. Formę wcześniej natłuszczoną oliwą posypuję bułką tartą i wykładam do niej odcedzony makaron. Przekładam przygotowany sos, dodaję kulki mozzarelli, całość oprószam dodatkowo startym serem i posypuję posiekaną świeżą bazylią. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 30 minut (góra-dół), ewentualnie na chwilę włączam funkcję grilla by bardziej zarumienić górę. Podaję na gorąco.



                             

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie sosu w zapiekance, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger