Surówka z kapusty pekińskiej z sosem tzatziki

Surówka o dość zdecydowanym smaku, bo skoro z sosem tzatziki, to rzecz jasna z czosnkiem. Świetnie pasuje do smażonych i duszonych mięs, i do nich właśnie ją polecam.




Składniki:
0,5 niewielkiej kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości marchewka
1 mała czerwona cebula
3 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypta cukru
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kroję w bardzo cienkie paseczki, przekładam do miski. Obraną marchewkę ścieram na tarce (grube oczka), cebulę kroję w cieniutkie plasterki. Wszystko dokładnie mieszam. Obrane ogórki ścieram na tarce (również grube oczka), przekładam do miseczki, lekko solę i dostawiam na 5 minut. Następnie odciskam z ogórków płyn. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję do ogórków razem z jogurtem, szczyptą cukru, solą i pieprzem do smaku. Mieszam dokładnie, po czym sos wlewam do miski z kapustą. Mieszam wszystko do połączenia składników.


2 komentarze:

  1. U mnie obowiązkowa, nawet samą wtryniam na obiad :-)
    Ale z sosem nie próbowała, dobry pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną ale bez sosu na pewno będzie wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger