Rolada z cukinii i kaszy jaglanej faszerowana rukolą i serem pleśniowym

Punktem wyjścia dla tej potrawy była kasza jaglana, która została nam po wczorajszym obiedzie. Kto mnie zna, wie że jedzenia nie wyrzucam i zawsze staram się je wykorzystać - tak jak dziś. No i Kochani, rolada jest rewelacyjna, delikatna, rozpływa się w ustach. Powstała z tejże kaszy, surowej cukinii i konkretnych w smaku przypraw, a jako farsz wykorzystałam rukolę, i ser pleśniowy.



Składniki:
2 duże cukinie
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 duże jajko
1 cebula
6 -7 łyżek płatków owsianych
1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
duża szczypta curry
sól, pieprz do smaku
Farsz:
rukola
ser pleśniowy
Dodatkowo:
ketchup lub sos pomidorowy
tarty żółty ser 
rukola
bułka tarta
olej do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Cukinie obieram ze skórki i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Lekko ją solę, mieszam i odstawiam na 5 minut. Następnie wyciskam dłonią płyn (wylewam go). Do odciśniętej cukinii dodaję ugotowaną kaszę, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Mieszam dokładnie, ponownie odstawiam na 5 minut. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaję jeszcze łyżkę -dwie płatków. 
Płaską blachę wykładam papierem, natłuszczam go olejem i posypuję bułką tartą. Wykładam masę z cukinii i kaszy, wyrównuję powierzchnię. Lekko posypuję całość serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 30 minut. Zarówno spód jak i góra placka powinna się lekko zarumienić. Wyjmuję blachę z piekarnika i długim nożem podważam placek, by nie przystawał do papieru. Cały placek lekko smaruję ketchupem/sosem pomidorowym, układam sporo świeżej rukoli, a na niej - kawałki sera pleśniowego. Pomagając sobie papierem, na którym leży placek, zwijam całość w roladę. Blachę wykładam nowym kawałkiem papieru, lekko go natłuszcza, układam na środku rukolę (to zapobiegnie przyklejeniu się rolady) i na nią przekładam roladę, starając się by miejsce łączenia było na dole. Smaruję ją z góry ketchupem/sosem pomidorowym, posypuję serem i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika, by ser się rozpuścił. Podaję na gorąco.


                             

                             

                             

                             

                             

                             

                             



5 komentarzy:

  1. Wygląda światowo !! Skusiłabym się z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Ja często robię cukinie, ale faszerowaną z ryżem lub kaszą jaglaną i wybranymi warzywami :D samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie to wyglada, nie wpadłabym na takie wykorzystanie kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie,muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger