Rolada z cukinii i kaszy jaglanej faszerowana rukolą i serem pleśniowym

Punktem wyjścia dla tej potrawy była kasza jaglana, która została nam po wczorajszym obiedzie. Kto mnie zna, wie że jedzenia nie wyrzucam i zawsze staram się je wykorzystać - tak jak dziś. No i Kochani, rolada jest rewelacyjna, delikatna, rozpływa się w ustach. Powstała z tejże kaszy, surowej cukinii i konkretnych w smaku przypraw, a jako farsz wykorzystałam rukolę, i ser pleśniowy.



Składniki:
2 duże cukinie
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 duże jajko
1 cebula
6 -7 łyżek płatków owsianych
1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
duża szczypta curry
sól, pieprz do smaku
Farsz:
rukola
ser pleśniowy
Dodatkowo:
ketchup lub sos pomidorowy
tarty żółty ser 
rukola
bułka tarta
olej do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Cukinie obieram ze skórki i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Lekko ją solę, mieszam i odstawiam na 5 minut. Następnie wyciskam dłonią płyn (wylewam go). Do odciśniętej cukinii dodaję ugotowaną kaszę, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Mieszam dokładnie, ponownie odstawiam na 5 minut. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaję jeszcze łyżkę -dwie płatków. 
Płaską blachę wykładam papierem, natłuszczam go olejem i posypuję bułką tartą. Wykładam masę z cukinii i kaszy, wyrównuję powierzchnię. Lekko posypuję całość serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 30 minut. Zarówno spód jak i góra placka powinna się lekko zarumienić. Wyjmuję blachę z piekarnika i długim nożem podważam placek, by nie przystawał do papieru. Cały placek lekko smaruję ketchupem/sosem pomidorowym, układam sporo świeżej rukoli, a na niej - kawałki sera pleśniowego. Pomagając sobie papierem, na którym leży placek, zwijam całość w roladę. Blachę wykładam nowym kawałkiem papieru, lekko go natłuszcza, układam na środku rukolę (to zapobiegnie przyklejeniu się rolady) i na nią przekładam roladę, starając się by miejsce łączenia było na dole. Smaruję ją z góry ketchupem/sosem pomidorowym, posypuję serem i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika, by ser się rozpuścił. Podaję na gorąco.


                             

                             

                             

                             

                             

                             

                             



5 komentarzy:

  1. Wygląda światowo !! Skusiłabym się z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Ja często robię cukinie, ale faszerowaną z ryżem lub kaszą jaglaną i wybranymi warzywami :D samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie to wyglada, nie wpadłabym na takie wykorzystanie kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie,muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger