Pyzy z farszem warzywnym

Pyzy z mięsem smakują świetnie - to wie każdy, kto jadł. A wie ktoś, jak smakują pyzy z warzywami? Postanowiłam to sprawdzić i dziś zrobiłam ziemniaczane pyzy z nadzieniem z papryki, cebuli i kapusty pekińskiej. Pyszne połączenie, na pewno jeszcze je kiedyś powtórzę.




Składniki na 8 dużych sztuk:
Ciasto:
550 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
ok. 1 szklanki mąki pszennej 
sól do smaku
Farsz:
połowa niewielkiej kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 duża cebula
szczypta curry
posiekany koperek
posiekana kolendra
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do podsypania
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję, dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Pozwalam im wystygnąć. 
Przygotowuję farsz: cienko kroję kapustę pekińską, paprykę i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule, lekko ją solę i pod przykryciem duszę do zeszklenia. Wtedy dorzucam pozostałe warzywa i majeranek, doprawiam też wszystko curry i pieprzem. Duszę 10 minut. Przed końcem duszenia dodaję mieloną paprykę, posiekane kolendrę i koperek. 
Ciasto: przestudzone ziemniaki przekładam do miski. Wyrównuję powierzchnię, dzielę ziemniaki na 3 równe części (jak na zdjęciu). Jedną część ziemniaków wyjmuję, a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Dodaję jajko, odłożoną część ziemniaków, sól do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników. ciasto przekładam na podsypaną mąką stolnicę, krótko zagniatam (zbyt długie wyrabianie powoduje, że ciasto robi się rzadkie i klejące). 
Wykonanie: dzielę ciasto na 8 części, każdą spłaszczam, nakładam porcję farszu i dokładnie sklejam. Pyzy wkładam do gotującej się, osolonej wody i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną cebulką.


                             

                             

                            

8 komentarzy:

  1. Moniko musisz przesunąć w ustawieniach widoczność reklam, ponieważ nie mogę w ogóle doczytać przepisu :(
    widzę tylko piękne apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzia, oglądasz przepis w telefonie/na tablecie/w komputerze? Będę wdzięczna za informację :)

      Usuń
    2. Już wszystko działa :) oglądałam na komputerze i nie zauważyłam, że reklamę się zamyka :)
      Świetny przepis na pewno wykorzystam podczas rodzinnego spotkania.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ale super pyzy, takich z farszem warzywnym nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Super te pyzy. Z takim farszem jeszcze nie jadłam :). Zdecydowanie trzeba zapisać przepis i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te pyzy. Muszę zrobić na piątkowy obiad. Wczoraj odkryłam Pani bloga, bardzo dużo ciekawych przepisów znalazłam dla siebie. Pozdrawiam serdecznie, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, ale to raczej sa knedle. Pyzy robi sie z surowych ziemniakow z malym dodatkiem ugotowanych. Chyba, ze zalezy to od regionu. Przepis super.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger