Pyszne knedle ze śliwkami

Sezon śliwkowy nie może obyć się bez knedli ze śliwkami! Pyszne ziemniaczane ciasto, delikatne i miękkie, a w środku soczysta, lekko kwaśna śliwka - obowiązkowo wszystko polane bułką zrumienioną na masełku, z grubym cukrem i ze szczyptą cynamonu. Lubicie? 



Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna (mniej więcej 1 pełna szklanka + 1-2 łyżki do podsypywania)
2 jajka
szczypta soli
bułka tarta cynamon
masło
śliwki typu węgierki
cynamon
cukier
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, po odlaniu gorące przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem. Odstawiam je do przestygnięcia. Umyte śliwki przepoławiam, wyrzucając pestki. Przekładam ziemniaki do dużej miski, dzielę na 3 równe części - jedną wyjmuję i wsypuję w jej miejsce mąkę na wysokość ziemniaków.  Odłożone ziemniaki przekładam z powrotem do miski, dodaję jajka, szczyptę soli i mieszam łyżką do połączenia. Na koniec krótko zagniatam ciasto ręką, podsypując jeśli jest zbyt lepkie. Ciasto ma być miękkie i delikatne. Formuję z niego kulki, spłaszczam je i na każdej układam po połówce śliwki, a następnie sklejam formując knedle. Przygotowane knedle wrzucam na lekko osolony wrzątek, gotuję 8-10 minut od wypłynięcia. Podaję z bułką tartą zrumienioną na maśle z odrobiną cynamonu,  i cukrem.


                      

11 komentarzy:

  1. właśnie takie lubię najbardziej <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak ja, zawsze je o tej porze roku robię :)

      Usuń
  2. Pyszna klasyka :) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie znam osoby, której by nie smakowały. To takie wspomnienie dzieciństwa ... :)

      Usuń
  3. wspaniałe to Twoje knedle, chyba też zrobię podobne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I zachęcam do zrobienia, są naprawdę pyszne

      Usuń
  4. A co z pozostałymi dwoma częściami ziemniaków?Pisze Pani tylko o jednej części, kiedy dodać dwie pozostałe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spojrzeć na zdjęcie wyżej :) Jedną z trzech części wyjmuję i wsypuję mąkę w jej miejsce, a potem dodaję ją z powrotem do miski, potem jajka, sól, i już razem wszystko mieszam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger