Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową

Co najlepiej zrobić, by mając w lodówce zaledwie kawałek kurczaka, nakarmić kilka osób? Najlepiej zrobić kurczaka w potrawce :) W połączeniu z warzywami, w pysznym sosie  - na pewno wszystkim posmakuje. 




Składniki na 3-4 osoby:
300 g. fileta z piersi kurczaka
0,5 kg fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebula
3 marchewki
2 ząbki czosnku
kawałek pora (jakieś 6-8 cm)
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka mąki pszennej
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki śmietanki 30% (może być też 18%)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję i przygotowuję warzywa: cebulę kroję w dużą kostkę, marchewki w dość grube półplasterki, strąki fasolki na kilka kawałków każdy. Siekam czosnek, pora kroję w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam na nią cebulę, pora i czosnek. Lekko solę, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu smażę wszystko do zeszklenia cebuli. Potem zdejmuję zawartość patelni, i wrzucam na nią kurczaka (wcześniej kroję go na duże kawałki, oprószam solą, pieprzem i mąką) - smażę krótko, tyle by się lekko zezłocił. Również zdejmuję go z patelni, a na nią wrzucam fasolkę i marchewkę. Dolewam wodę, lekko solę, przykrywam i duszę ok. 5-6 minut. W tym czasie fasolka i marchewka trochę zmiękną. Na patelnię z powrotem przekładam podduszoną cebulę z porem i czosnkiem, oraz kurczaka. Mieszam, dodaję masło, przykrywam i duszę ok. 15 minut na małym ogniu. Doprawiam potrawkę do smaku solą i pieprzem, dodaję koperek i śmietankę, duszę jeszcze 5 minut. 



                                

                                


11 komentarzy:

  1. Pyszna potrawka! Ja często do tego typu dań dodaję fasolkę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrawka z kurczaka..re-we-la-cyjna!!!!!!!!!!!
    nic nie zmieniałam;)
    smak..boski.
    Dzięki za przepis,już poszedł dalej;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super,smakuje i nie jest skomplikowana w robieniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz czuje jaki super obiadek znalazlam na jutro.Az mi slinka juz leci na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro bede robic po raz pierwszy ale juz mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę ze to pyszne jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń
  7. Super bardzo wykwintne danie.Właśnie skończyliśmy tę przepyszną potrawkę jeść.Domownicy byli zachwyceni.Ja podałam z ryżem.REWELACJA.DZIĘKI .Będę robić tę potrawę częściej

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie jest przepyszne.Zrobiłam i wszyscy się zajadaliśmy.Domownicy nie mogą się doczekać kiedy będzie znowu.
    .

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne!POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrawka mega! Nie dodaje tylko pora bo nie lubię ale i tak jest pyszna :) z mężem tak nam posmakowała, że teraz w sezonie na fasolke staram się ją robić raz w tyg.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger