Placki z sera z wiaderka

Placki przygotowałam z reszty sera, który został mi po przygotowywaniu ciasta. Są bardzo ciekawe w smaku, bardzo serowe, świetne gdy zechce się czegoś słodkiego.




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki sera twarogowego z wiaderka (bez cukru)
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dokładnie łyżką - ciasto ma być gęste i dość twarde (tak jak na zdjęciu - widać po łyżce). Rozgrzewam olej na patelni (średni ogień) i za pomocą dwóch łyżek wykładam placki, Lekko je spłaszczam i smażę po kilka minut z obu stron. Po usmażeniu przekładam ja na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypuję placki cukrem pudrem.


                           

28 komentarzy:

  1. muszą być pyszne! Super pomysł na wykorzystanie resztek sera po serniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wiaderko zajmowało mi miejsce w lodówce i stwierdziłam, że muszę jakoś ten serek wykorzystać :)

      Usuń
  2. Czy zamiast serja z wiaderka moze byc np Danio lub zwykly twarog rozbity widelcem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek typu Danio będzie zbyt rzadki. Chodzi o twardy, gęsty ser, więc twaróg stanowczo będzie lepszy - warto porządnie go tym widelcem podusić, albo przez maszynkę przepuścić :)

      Usuń
    2. Robilam z serka danio waniliowego i tez wychodzą pyszne z tym ze 2 serki danio niepelna szklanka maki pszennej lyzka maki ziemniaczanej 2 jajka cukier waniliowy .zoltka mieszam ze skladnikami bialka ubijam na sztywwna piane i potem lacze skladniki

      Usuń
  3. Pychota Monika, zapraszam do dodania przepisu do tej akcji -> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowsza-drozdzowka#fndtn-panel-aktualne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, oj zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś należała Ci się królewska kolacja przygotowana przez kogoś :) Że też tak daleko mieszkamy, jadłabyś placki :)

      Usuń
  5. ...ależ one smakowicie wyglądają :) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko :) Zjadłam tylko dwa, bo resztę pochłonął mąż. Smakowały najwyraźniej :)

      Usuń
  6. wyglądają pysznie. zjadłam teraz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy z mascarpone da się zrobić, właśnie mi został w wiadereczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakować będą na pewno, tylko mogą się różnić konsystencją. Może trzeba będzie dodać mniej lub więcej mąki.

      Usuń
  8. Zrobie napewno w weekend,wygladaja ymmmmmm...paluszki lizac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, jeśli znajdziesz potem chwilę, napisz jak Ci posmakowały :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Jaki ser Pani dała do tych apetycznych placuszków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam :) Może być każdy, ważne żeby nie był rzadki i żeby nie miał grudek.

      Usuń
  10. Wyglądają świetnie !Bardzo dobry sposób na zdrowszy zamiennik słodyczy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moj synek stwierdzil ze sa REWELACYJNE. Super przepis..dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cudownie :) Bardzo się cieszę, że synkowi przypadły do gustu :)

      Usuń
  12. U nas mowilo sie serniczki. Polewalismy kwasna smietana wymieszana z cukrem. W sezonie swieze owoce

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne placuszki, zrobiłam na śniadanie. Smakują dzieciom jak i dorosłym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też skusiłam się na popełnienie tych placuszków :) Dałam szklankę mąki pełnoziarnistej i dwie szklanki sera z wiaderka, smażyłam cieńsze placuszki, wyszły bardzo dobre ze śmietaną i cukrem ;) Smażyłam na maśle klarowanym i bardzo fajnie formowało się je łyżką namoczoną w wodzie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger