Placki z sera z wiaderka

Placki przygotowałam z reszty sera, który został mi po przygotowywaniu ciasta. Są bardzo ciekawe w smaku, bardzo serowe, świetne gdy zechce się czegoś słodkiego.




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki sera twarogowego z wiaderka (bez cukru)
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dokładnie łyżką - ciasto ma być gęste i dość twarde (tak jak na zdjęciu - widać po łyżce). Rozgrzewam olej na patelni (średni ogień) i za pomocą dwóch łyżek wykładam placki, Lekko je spłaszczam i smażę po kilka minut z obu stron. Po usmażeniu przekładam ja na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypuję placki cukrem pudrem.


                           

43 komentarze:

  1. muszą być pyszne! Super pomysł na wykorzystanie resztek sera po serniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wiaderko zajmowało mi miejsce w lodówce i stwierdziłam, że muszę jakoś ten serek wykorzystać :)

      Usuń
  2. Czy zamiast serja z wiaderka moze byc np Danio lub zwykly twarog rozbity widelcem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek typu Danio będzie zbyt rzadki. Chodzi o twardy, gęsty ser, więc twaróg stanowczo będzie lepszy - warto porządnie go tym widelcem podusić, albo przez maszynkę przepuścić :)

      Usuń
    2. Robilam z serka danio waniliowego i tez wychodzą pyszne z tym ze 2 serki danio niepelna szklanka maki pszennej lyzka maki ziemniaczanej 2 jajka cukier waniliowy .zoltka mieszam ze skladnikami bialka ubijam na sztywwna piane i potem lacze skladniki

      Usuń
  3. Pychota Monika, zapraszam do dodania przepisu do tej akcji -> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowsza-drozdzowka#fndtn-panel-aktualne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, oj zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś należała Ci się królewska kolacja przygotowana przez kogoś :) Że też tak daleko mieszkamy, jadłabyś placki :)

      Usuń
  5. ...ależ one smakowicie wyglądają :) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko :) Zjadłam tylko dwa, bo resztę pochłonął mąż. Smakowały najwyraźniej :)

      Usuń
  6. wyglądają pysznie. zjadłam teraz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy z mascarpone da się zrobić, właśnie mi został w wiadereczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakować będą na pewno, tylko mogą się różnić konsystencją. Może trzeba będzie dodać mniej lub więcej mąki.

      Usuń
  8. Zrobie napewno w weekend,wygladaja ymmmmmm...paluszki lizac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, jeśli znajdziesz potem chwilę, napisz jak Ci posmakowały :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Jaki ser Pani dała do tych apetycznych placuszków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam :) Może być każdy, ważne żeby nie był rzadki i żeby nie miał grudek.

      Usuń
  10. Wyglądają świetnie !Bardzo dobry sposób na zdrowszy zamiennik słodyczy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moj synek stwierdzil ze sa REWELACYJNE. Super przepis..dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cudownie :) Bardzo się cieszę, że synkowi przypadły do gustu :)

      Usuń
  12. U nas mowilo sie serniczki. Polewalismy kwasna smietana wymieszana z cukrem. W sezonie swieze owoce

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne placuszki, zrobiłam na śniadanie. Smakują dzieciom jak i dorosłym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też skusiłam się na popełnienie tych placuszków :) Dałam szklankę mąki pełnoziarnistej i dwie szklanki sera z wiaderka, smażyłam cieńsze placuszki, wyszły bardzo dobre ze śmietaną i cukrem ;) Smażyłam na maśle klarowanym i bardzo fajnie formowało się je łyżką namoczoną w wodzie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie spodziewałam się, że te placki robi się tak ekspresowo. Są super, nie przywierają do patelni. Puszyste, idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki jest należy ser ,który polecasz

    OdpowiedzUsuń
  17. Super pomysł. Właśnie mam w lodówce resztkę sera w kubełku. Dodam też cynamonu.🙂

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie się zajadamy��Do serka z wiaderka dodałam jeszcze białego półtłustego i wyszły mega serowe��pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Są pyszne. Wszystkie zniknęły w 5 minut.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mówiąc w skrócie niebo w gębie, właśnie zostało mi trochę sera w wiaderku (President). Rewelacja - o dziwo po usmażeniu co niektórzy myśleli, że to placki z jabłkami. Jeszcze raz dzięki za przepis. Wrzucony do ulubionych. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja użyłam (Philadelphia cream cheese) ser jest już słony więc nie potrzeba soli. Wyszły po prostu pyszne. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie szybko w sam raz na wczesne śniadanko Dzieciaczki zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję i polecam innym skorzystanie z przepisu. Obawiając się niekształtnych serniczków formowałam ręcznie kuleczki, obtaczałam w mące i spłaszczałam. Smażyły się cudownie i nie przywierały do patelni a tego obawiałam się po poprzednich próbach z innych przepisów. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy do tych placuszków można podać mus truskawkowy ? Czy to już za dużo dobrego???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako dodatek oczywiście że można :) będą pysznie z nim smakować :)

      Usuń
  25. Zrobiłam i polecam te placuszki,są bardzo dobre i wyjątkowo delikatne,naprawdę pyszne,dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ojjjj super pyszne placuszki;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger