Pieczone skrzydełka

Były tak dobre, że zjedliśmy je we trójkę, prawie bijąc się o kilka ostatnich kawałków. Wymyśliłam sobie, by przed końcem pieczenia polać je czymś, co sprawiło że były bardzo rumiane, i przyjemnie słodko-pikantne w smaku. Wypróbujcie? Ciekawa jestem czy Wam posmakują?





Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
Przyprawy:
1 płaska łyżka drobnej soli morskiej
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 płaska łyżeczka curry
Płyn do polewania:
1 pełna łyżeczka ciemnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
5-6 łyżek wody
Dodatkowo:
5 łyżek oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem: dzielę skrzydełka na 2 części, odrzucam końcówki. Podzielone skrzydełka przekładam do miski i posypuję przyprawami. Mieszam je dokładnie, najlepiej dłonią, by każdy kawałek był doprawiony. Przykrywam miskę i odstawiam na co najmniej kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem: płaską blachę natłuszczam olejem, wykładam skrzydełka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. godzinę (góra-dół, bez termoobiegu). Przynajmniej 2 razy w trakcie pieczenia polecam mięso tłuszczem z dna blachy. Po godzinie pieczenia zmniejszam temperaturę do 190 stopni C, i piekę jeszcze 10-15 minut, polewając raz lub dwa każdy kawałek mięsa przygotowanym płynem (ciemny cukier pomieszany z wodą i sokiem z cytryny). 

                           



7 komentarzy:

  1. Napewno b. pyszne , poprosze dla mnie tez , uuuummmmmmmyyyyyyy.........!

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem co zrobię w niedzielę na obiad.A czy muszę polać wszystko czy obejdzie się bez tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że się obejdzie :) Będą pyszne, tylko mniej rumiane :-D

      Usuń
  3. Piszesz o skrzydełkach a foto wstawiasz z pałkami. mało wiarygodnie niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to są skrzydełka! Podzielone na części, wystarczy dokładnie przeczytać przepis :)

      Usuń
  4. Skrzydełka przepyszne!tak wspaniale przyprawione tylko więcej ostrej przyprawy dodaje bo z przepisu są nie tak ostre jak lubimy!dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię te skrzydełka 👍już sam przepis jest super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger