Leczo z fasolką szparagową

Leczo bardzo lubię, odkąd miałam okazję spróbować go pierwszy raz, bardzo dawno temu. Miałam to szczęście, że w domu rodzinnym można było po prostu pójść na działkę i zebrać wszystkie letnie skarby do niego potrzebne, więc robiliśmy je często i chętnie. Leczo to dla mnie lato, pachnące warzywa rozgrzane słońcem, pełne soku i zdrowia - korzystajmy! Dziś wersja z fasolką szparagową, wyjątkowo smaczna. 




Składniki:
4 czerwone papryki
2 duże czerwone pomidory
1 duży żółty pomidor
4 cebule
5 ząbków czosnku
3 garście zielonej fasolki szparagowej
250 g. kiełbasy
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieram cebule i czosnek, dokładnie myję fasolkę, papryki i pomidory. Cebule kroję w półplastry i wrzucam na głęboką patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, przykrywam i smażę do zeszklenia. Strąki fasoli kroję na mniejsze kawałki, dokładam do podduszonej cebuli. Dokładam też pokrojoną kiełbasę i razem duszę pod pokrywką - ok. 10 minut. Następnie dodaję posiekany czosnek i pokrojoną na kawałki paprykę, lekko wszystko solę. Duszę 20 minut. Na końcu dodaję pokrojone pomidory i majeranek, duszę na małym ogniu 15 minut. Dorzucam natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewam.



                                 



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger