Kruchy placek z owocami i bezą

Zamarzyło mi się wspaniałe ciasto, takie rozpływające się w ustach, wiecie - najlepsze na świecie :) A co tam - nie będę nam żałować przecież, zwłaszcza że niedziela przed nami i każdy chętnie sięgnie po kawałek, pijąc kawę. Przynieśliśmy dziś z działki pyszne śliwki i trochę jeżyn, wprost idealnych, cudownie dojrzałych i słodkich, prosiło się aż żeby je wykorzystać.
Polecam moje ciacho do wypróbowania, jest wspaniałe! Kruchy spód, gruba warstwa śliwek, pyszna waniliowa beza .... 








Składniki na blachę 20 x30 cm:
Ciasto:
200 g. miękkiego masła
4 duże żółtka
szczypta soli
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
Beza:
4 białka
szczypta soli
150 g. drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3-4 łyżki dowolnej marmolady 
dowolne owoce: u mnie śliwki i jeżyny
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser - teraz dalej mieszam ciasto łyżką. Wsypuję jedną szklankę maki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto. Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na 20 minut. W tym czasie myję owoce, usuwam pestki, i dzielę śliwki na pół. Przygotowuję bezę: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier waniliowy i nie przerywając miksowania dodaję po łyżce cukru - aż zużyję cały. Na koniec miksuję jeszcze całość z mąką ziemniaczaną. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Gorące ciasto smaruję cienko marmoladą, potem wykładam owoce, a na nie od razu wykładam również bezę.Wstawiam ponownie do piekarnika (temperatura 150 stopni C)  na 20-30 minut, aż beza będzie rumiana  i lekko chrupiąca. Ciasto kroję, gdy całkiem przestygnie.


                               

                                

                                



10 komentarzy:

  1. Witam.mam pytanie to ciasto jest bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - bez proszku do pieczenia. To świetny rodzaj ciasta, często stosuję je jako spód, pyszne też wychodzą z niego ciasteczka. Jest delikatne i kruche. Polecam spróbować :)

      USUŃ

      Usuń
  2. Witam, pięknie wygląda i zapewne apetyczne.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto było bardzo dobre :)

      Usuń
  3. ciacho zrobione - wyszło przepysznie! robi się szybko i... szybko znika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje :) U nas również zauważyłam problem ze zbyt szybkim znikaniem :-D

      Usuń
  4. 150g cukru to ile szklanka.dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to będzie drobny cukier do wypieków, jak podaję w przepisie, to jest to trochę ponad pół szklanki.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger