Kotlety z gotowanych ziemniaków i serka ziołowego

Nie mogło być inaczej - znowu zrobiłam na obiad kotlety z ziemniaków ;) Dziś, przyznaję, nie miałam głowy do zastanawiania się nad obiadem, zaprząta mi ją (głowę) pewna informacja którą dziś dostałam ;) Powiem Wam o niej w stosownym czasie. Obiecuję, to będzie niedługo.
Tak więc kotlety, bo to pyszne i łatwo je zrobić. Wersja wzbogacona o serek z ziołami, dzięki któremu są wyjątkowo delikatne i aksamitne. Pyszne solo, ale oczywiście sosy mile widziane.




Składniki na 10 sztuk:
750 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
135 g. serka kanapkowego ze szczypiorkiem (serek twarogowy)
0,5 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane do miękkości ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Przekładam je do miski i pozwalam przestygnąć. Do chłodnych ziemniaków dodaję serek i jajko, mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wsypuję mąkę, mieszam wszystko łyżką do połączenia. Następnie nabieram łyżką porcje ciasta (wielkości mandarynki) i robię z nich kulki. Rozgrzewam olej na patelni (nie za mocno!). Spłaszczam każdą kulkę formując kotleta. Smażę z obu stron na rumiano.


                        

                        





13 komentarzy:

  1. Ale fajne kotleciki! Muszę je zrobić, moja lista przepisów rośnie z dnia na dzień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, kotlety polecam, są bardzo smaczne. Mam wielką słabość do takich, od dzieciństwa, i ciągle wymyślam na nie nowe sposoby.

      Usuń
  2. I znów z czystym sumieniem mogę śmiało napisać że kotleciki wyszły wspaniale,smakują obłędnie i jeszcze bardzo wiele razy będę je robić.Dziękuję Ci Moniko za fajny przepis i czekam na następne równie pyszne.Pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz Jolu, cieszę się że placuszki posmakowały :) Takie proste i pyszne danie, prawda? Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. A co do tego mozna podac? Jaki sosik najlepiej pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej chyba grzybowy (pieczarkowy), ale zdarzyło mi się podawać takie placki także z gulaszem mięsnym.

      Usuń
    2. A jak nie mam serka to co dodać? Bo chętnie bym dzisiaj takie zrobiła.

      Usuń
    3. Mogą być z samych ziemniaków :) Albo z pieczarkami: http://sio-smutki.blogspot.com/2016/07/kotlety-z-ziemniakow-i-pieczarek.html
      albo np. z chrzanem: http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/kotlety-ziemniaczane-z-chrzanem.html

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję za odpowiedź ! Jutro robię !

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wczoraj zajadaliśmy na obiad.
    Robię je często, bo wszystkim bardzo smakują.
    Następnym razem wypróbuję z serkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast oleju rzepakowego (który jest niezdrowy po obróbce termicznej i nadaje się tylko do sałatek), proponuję Ci olej kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger