Kotlety z gotowanych ziemniaków i serka ziołowego

Nie mogło być inaczej - znowu zrobiłam na obiad kotlety z ziemniaków ;) Dziś, przyznaję, nie miałam głowy do zastanawiania się nad obiadem, zaprząta mi ją (głowę) pewna informacja którą dziś dostałam ;) Powiem Wam o niej w stosownym czasie. Obiecuję, to będzie niedługo.
Tak więc kotlety, bo to pyszne i łatwo je zrobić. Wersja wzbogacona o serek z ziołami, dzięki któremu są wyjątkowo delikatne i aksamitne. Pyszne solo, ale oczywiście sosy mile widziane.




Składniki na 10 sztuk:
750 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
135 g. serka kanapkowego ze szczypiorkiem (serek twarogowy)
0,5 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane do miękkości ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Przekładam je do miski i pozwalam przestygnąć. Do chłodnych ziemniaków dodaję serek i jajko, mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wsypuję mąkę, mieszam wszystko łyżką do połączenia. Następnie nabieram łyżką porcje ciasta (wielkości mandarynki) i robię z nich kulki. Rozgrzewam olej na patelni (nie za mocno!). Spłaszczam każdą kulkę formując kotleta. Smażę z obu stron na rumiano.


                        

                        





13 komentarzy:

  1. Ale fajne kotleciki! Muszę je zrobić, moja lista przepisów rośnie z dnia na dzień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, kotlety polecam, są bardzo smaczne. Mam wielką słabość do takich, od dzieciństwa, i ciągle wymyślam na nie nowe sposoby.

      Usuń
  2. I znów z czystym sumieniem mogę śmiało napisać że kotleciki wyszły wspaniale,smakują obłędnie i jeszcze bardzo wiele razy będę je robić.Dziękuję Ci Moniko za fajny przepis i czekam na następne równie pyszne.Pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz Jolu, cieszę się że placuszki posmakowały :) Takie proste i pyszne danie, prawda? Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. A co do tego mozna podac? Jaki sosik najlepiej pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej chyba grzybowy (pieczarkowy), ale zdarzyło mi się podawać takie placki także z gulaszem mięsnym.

      Usuń
    2. A jak nie mam serka to co dodać? Bo chętnie bym dzisiaj takie zrobiła.

      Usuń
    3. Mogą być z samych ziemniaków :) Albo z pieczarkami: http://sio-smutki.blogspot.com/2016/07/kotlety-z-ziemniakow-i-pieczarek.html
      albo np. z chrzanem: http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/kotlety-ziemniaczane-z-chrzanem.html

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję za odpowiedź ! Jutro robię !

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wczoraj zajadaliśmy na obiad.
    Robię je często, bo wszystkim bardzo smakują.
    Następnym razem wypróbuję z serkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast oleju rzepakowego (który jest niezdrowy po obróbce termicznej i nadaje się tylko do sałatek), proponuję Ci olej kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger