Kąski kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Pyszny obiadek, w sumie niedrogi, a na pewno bardzo łatwy. Małe kawałki fileta z kurczaka doprawiłam pieprzem, solą i ziołami, a potem panierowałam w jajku i drobno pokrojonej bułce pszennej. I właśnie ta bułka decyduje o tym, że panierka robi się niezwykle chrupiąca, a całość - doskonała :)





Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2-3 bułki kajzerki (mogą być zarówno świeże, jak i czerstwe)
1-2 jajka
1-2 łyżki mleka
mąka do oprószenia mięsa
sól ziołowa, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułki kroję na bardzo drobną kostkę (im drobniej, tym lepiej) i przekładam je do szerokiej miseczki. Filety kroję na niewielkie kawałki, oprószam je z obu stron solą ziołową i pieprzem, a następnie dość mocno mąką (to najłatwiej zrobić za pomocą sitka). W głębokim talerzu roztrzepuję jajko z odrobiną mleka. Każdy kawałek mięsa zanurzam w jajku, a potem w pokrojonej bułce. Lekko przyklepuje, by jak najwięcej kawałków bułki przykleiło się do mięsa. Tak przygotowane kąski kurczaka smażę na średnio rozgrzanym ogniu na mocno rumiany kolor z obu stron.



                              



3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają, lubimy takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, szczególnie na jakąś imprezkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger