Kąski kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Pyszny obiadek, w sumie niedrogi, a na pewno bardzo łatwy. Małe kawałki fileta z kurczaka doprawiłam pieprzem, solą i ziołami, a potem panierowałam w jajku i drobno pokrojonej bułce pszennej. I właśnie ta bułka decyduje o tym, że panierka robi się niezwykle chrupiąca, a całość - doskonała :)





Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2-3 bułki kajzerki (mogą być zarówno świeże, jak i czerstwe)
1-2 jajka
1-2 łyżki mleka
mąka do oprószenia mięsa
sól ziołowa, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułki kroję na bardzo drobną kostkę (im drobniej, tym lepiej) i przekładam je do szerokiej miseczki. Filety kroję na niewielkie kawałki, oprószam je z obu stron solą ziołową i pieprzem, a następnie dość mocno mąką (to najłatwiej zrobić za pomocą sitka). W głębokim talerzu roztrzepuję jajko z odrobiną mleka. Każdy kawałek mięsa zanurzam w jajku, a potem w pokrojonej bułce. Lekko przyklepuje, by jak najwięcej kawałków bułki przykleiło się do mięsa. Tak przygotowane kąski kurczaka smażę na średnio rozgrzanym ogniu na mocno rumiany kolor z obu stron.



                              



3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają, lubimy takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, szczególnie na jakąś imprezkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger