Kartoflaki ze śmietaną

Kartoflaki to nic innego jak bardzo smaczne kotlety z ziemniaków, z dodatkiem kiełbasy i boczku, oraz smażonej i surowej cebulki. Ona nadaje im charakterystycznego smaku. Idealnie pasuje do nich porcja gęstej śmietany.



Składniki na 6 sztuk:
0,5 kg ziemniaków
1,5 sporej cebuli
1 jajko
100 g. kiełbasy
100 g. wędzonego boczku w plastrach
3 pełne łyżki drobno posiekanego szczypiorku
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
ok. 1 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości. W tym czasie: bardzo drobno kroję boczek i kiełbasę, wrzucam je na patelnię, przykrywam pokrywką i smażę na małym ogniu. Gdy boczek się lekko wytopi, dodaję również bardzo drobno pokrojoną jedną cebulę (pozostałą połowę zostawiam). Przykrywam i smażę dalej na małym ogniu. Cebula powinna być delikatnie zarumieniona, podobnie jak wędliny. Doprawiam je do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane i odcedzone ziemniaki (gorące) duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę na puree, dodaję zawartość patelni (pozostawiam tłuszcz). Ścieram na najdrobniejszej tarce (ewentualnie drobniutko kroję) pozostałą połowę cebuli, dodaję do ziemniaków. Mieszam wszystko dokładnie w misce, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyrównuję i wyjmuję 1/3 masy. W to miejsce wsypuję tyle mąki, by wypełniła przestrzeń po wyjętej masie. Wbijam jajko, dodaję posiekany szczypiorek, z powrotem dokładam odłożoną część masy i wszystko razem mieszam łyżką by wszystko się połączyło (nie ma potrzeby wyrabiania ciasta ręką, zresztą im dłużej będzie wyrabiane tym stanie się rzadsze). Z masy bez problemu powinno dać się uformować 6 kotletów, ewentualnie warto oprószyć dłonie mąką. Smażę je na średnio rozgrzanym oleju (przyda się też tłuszcz z wcześniejszego smażenia) na rumiano z obu stron. Po usmażeniu przekładam kartoflaki na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję na gorąco, z gęstą śmietaną.


5 komentarzy:

  1. uwielbiam Twojego bloga,. zawsze pomysłowo i smakowicie, ślinka leci... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Krysiu, i zapraszam jak najczęściej!

      Usuń
  2. Te placki mojej rodzince robię od dawna najlepiej smakują im z sosem

    OdpowiedzUsuń
  3. No i następny pomysł zapisany w zakładce,sprobuje na pewno☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne - ziemniak pod taka postacią jest super :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger