Jednogarnkowe: potrawka z mięsem, cebulą i ziemniakami

Lubicie dania, które robią się w same, w jednym garnku, i nie trzeba ich pilnować? Jeśli lubicie, to mam dziś propozycję na taki właśnie obiad. Potrawka, którą przygotowałam na patelni - z kawałków mięsa, surowych kiełbasek, wędzonego boczku, cebuli i ziemniaków. Nie używałam zbyt dużo tłuszczu, składniki dusiły się we własnym sosie dzięki czemu całość jest wyjątkowo aromatyczna i soczysta. Spróbujcie tak przygotować własny obiad!




Składniki na 2-3 osoby:
8-10 małych, surowych kiełbasek
5-6 plastrów wędzonego boczku
2-3 plastry schabu wieprzowego (lub innego mięsa)
2 duże cebule
8-10 ziemniaków
Przyprawy:
sól
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i cebule. Cebule kroję w plastry, ziemniaki na kształt grubych frytek. Schab kroję w dużą kostkę, boczek w kawałki. Rozgrzewam olej na patelni z grubym dnem, układam kiełbaski, schab i boczek; schab doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Krótko smażę wszystko, by się lekko zarumieniło, po czym zdejmuję z patelni, pozostawiając tłuszcz. Na dnie patelni układam plastry cebuli, doprawiam je solą, pieprzem i ziołami. Na cebuli rozkładam przygotowane wcześniej mięso, a na samej górze rozkładam równomiernie ziemniaki. Całość ponownie doprawiam solą, pieprzem i ziołami, a także oprószam papryką. Przykrywam patelnię i stawiam ją na małym ogniu. Nie mieszam, nie podnoszę pokrywki - duszę wszystko ok. 40 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy dorzucam posiekany szczypiorek, duszę jeszcze chwilę i podaję.


                             

                             

                             



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger