Jarzynówka na wędzonce

Pyszna zupa z dużą ilością warzyw, pachnąca wędzonką, odrobinę zakwaszona niskoprocentowym octem. Nie jest tak ciężka, jak jesienne czy zimowe zupy, ale ma ten przyjemny charakter podkreślony majerankiem i czosnkiem.




Składniki:
kawałek wędzonej kości, z mięsem
ok. 1,5 l. wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 niewielka łodyga świeżego lubczyku
2 marchewki
10 niewielkich ziemniaków
15 strąków zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka octu 3% (można pominąć)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zalewam kość wodą, dodaję ziele angielskie i liść laurowy, i gotuję ok. 20 minut. W międzyczasie obieram i kroję warzywa: marchew w plasterki, ziemniaki w małe kawałki, strąki fasoli na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Dorzucam do garnka ziemniaki,lubczyk, fasolę i marchew, gotuję 15 minut (lubczyk po tym czasie wyjmuję). Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam do zeszklenia cebulę, a potem dosypuję mąkę i robię jasną zasmażkę. Dodaję ją do garnka z warzywami, dosypuję też majeranek i dodaję posiekany drobno czosnek. Dolewam ocet, wstępnie doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, i będzie możliwe zdjęcie mięsa z kości (dodaję je w kawałkach). Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę i jeszcze raz doprawiam całość.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger