Jarzynówka na wędzonce

Pyszna zupa z dużą ilością warzyw, pachnąca wędzonką, odrobinę zakwaszona niskoprocentowym octem. Nie jest tak ciężka, jak jesienne czy zimowe zupy, ale ma ten przyjemny charakter podkreślony majerankiem i czosnkiem.




Składniki:
kawałek wędzonej kości, z mięsem
ok. 1,5 l. wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 niewielka łodyga świeżego lubczyku
2 marchewki
10 niewielkich ziemniaków
15 strąków zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka octu 3% (można pominąć)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zalewam kość wodą, dodaję ziele angielskie i liść laurowy, i gotuję ok. 20 minut. W międzyczasie obieram i kroję warzywa: marchew w plasterki, ziemniaki w małe kawałki, strąki fasoli na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Dorzucam do garnka ziemniaki,lubczyk, fasolę i marchew, gotuję 15 minut (lubczyk po tym czasie wyjmuję). Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam do zeszklenia cebulę, a potem dosypuję mąkę i robię jasną zasmażkę. Dodaję ją do garnka z warzywami, dosypuję też majeranek i dodaję posiekany drobno czosnek. Dolewam ocet, wstępnie doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem. Gotuję na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, i będzie możliwe zdjęcie mięsa z kości (dodaję je w kawałkach). Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę i jeszcze raz doprawiam całość.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger