Gotowana szynka w białym sosie z jeżynami

Gotowane mięso jest delikatne w smaku, i świetnie sprawdza się jako danie obiadowe. Dziś przygotowałam szynkę wieprzową, w doskonałym, kremowym sosie ze śmietany, z dodatkiem soczystych jeżyn i garści kaparów. Wyszła naprawdę doskonała kompozycja, polecam do wypróbowania!
W ten sam sposób można przygotować również kurczaka lub indyka.





Składniki:
Szynka:
kawałek surowej szynki wieprzowej (w zależności od planowanych porcji)
woda
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Sos:
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła + 1 łyżeczka
1/3 szklanki wywaru z gotowania mięsa (resztę można wykorzystać jako bazę zupy)
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kaparów z zalewy
1 łyżeczka posiekanego koperku
garść świeżych jeżyn
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą, solę wszystko, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję do miękkości mięsa. Wyjmuję szynkę, odkładam na bok do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozgrzewam olej z masłem, wrzucam drobniutko posiekaną cebulę, lekko ją solę i pod pokrywka, na małym ogniu, duszę ok. 15 minut. Cebula ma być miękka, ale nie przyrumieniona. Wtedy dolewam wywar i gotuję wszystko kilka minut, dalej pod przykryciem. W kubeczku mieszam dokładnie śmietanę z mąką, by pozbyć się grudek. Wlewam do niej kilka łyżek gorącego płynu z patelni (hartując śmietanę), a potem wlewam śmietanę na patelnię. Dodaję jeszcze kawałeczek zimnego masła,  i mieszam aż powstanie aksamitny sos. Doprawiam go do smaku przeciśniętym przez pasę czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem. Dorzucam jeżyny, koperek i posiekane kapary, podgrzewam razem przez minutę. Lekko przestudzone mięso kroję na plastry, układam na talerzu, polecam sosem.



                            

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawe połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Lubię łączyć mięso z owocami, a ten sos wyjątkowo temu sprzyja.

      Usuń
  2. mysle ze warto wyprobowac......))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger