Gotowana szynka w białym sosie z jeżynami

Gotowane mięso jest delikatne w smaku, i świetnie sprawdza się jako danie obiadowe. Dziś przygotowałam szynkę wieprzową, w doskonałym, kremowym sosie ze śmietany, z dodatkiem soczystych jeżyn i garści kaparów. Wyszła naprawdę doskonała kompozycja, polecam do wypróbowania!
W ten sam sposób można przygotować również kurczaka lub indyka.





Składniki:
Szynka:
kawałek surowej szynki wieprzowej (w zależności od planowanych porcji)
woda
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Sos:
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła + 1 łyżeczka
1/3 szklanki wywaru z gotowania mięsa (resztę można wykorzystać jako bazę zupy)
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kaparów z zalewy
1 łyżeczka posiekanego koperku
garść świeżych jeżyn
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą, solę wszystko, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję do miękkości mięsa. Wyjmuję szynkę, odkładam na bok do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozgrzewam olej z masłem, wrzucam drobniutko posiekaną cebulę, lekko ją solę i pod pokrywka, na małym ogniu, duszę ok. 15 minut. Cebula ma być miękka, ale nie przyrumieniona. Wtedy dolewam wywar i gotuję wszystko kilka minut, dalej pod przykryciem. W kubeczku mieszam dokładnie śmietanę z mąką, by pozbyć się grudek. Wlewam do niej kilka łyżek gorącego płynu z patelni (hartując śmietanę), a potem wlewam śmietanę na patelnię. Dodaję jeszcze kawałeczek zimnego masła,  i mieszam aż powstanie aksamitny sos. Doprawiam go do smaku przeciśniętym przez pasę czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem. Dorzucam jeżyny, koperek i posiekane kapary, podgrzewam razem przez minutę. Lekko przestudzone mięso kroję na plastry, układam na talerzu, polecam sosem.



                            

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawe połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Lubię łączyć mięso z owocami, a ten sos wyjątkowo temu sprzyja.

      Usuń
  2. mysle ze warto wyprobowac......))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger