Golonka z indyka w sosie piwnym

Wyjątkowo pyszne, soczyste i delikatnie mięso z indyka w gęstym, ciemnym sosie, z przyjemną nutą ciemnego piwa w tle. Sos jest intensywny, słodkawy i świetnie się z mięsem komponuje.



Składniki:
2-3 golonki z indyka
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki ciemnego piwa (użyłam piwa Guinness)
ok. 0,5 szklanki wody
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 duża cebula
2-3 marchewki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego majeranku, polecam Skworcu
spora szczypta mielonego jałowca, polecam sklep Skworcu
spora szczypta mielonych goździków, polecam sklep Skworcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso nacieram solą i pieprzem. Rozgrzewam olej w brytfance i krótko smażę golonki, by się zarumieniły. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewki pokrojone w grube plastry, smażę razem kilka minut, a następnie dolewam wodę. Dorzucam liście laurowe i ziele angielskie, przykrywam i duszę ok. pół godziny. Dodaję majeranek, jałowiec i goździki, dolewam piwo i wstępnie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Przykrywam i duszę do miękkości mięsa. Przed końcem duszenia dodaję drobno posiekany czosnek. Odlewam kilka łyżek sosu, lekko go studzę i rozprowadzam w nim łyżeczkę mąki. Powstałą zawiesiną zagęszczam sos.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger