Drożdżówka z kruszonką (ze śmietanką)

Bułka drożdżowa to jedno z tych ciast, do których zawsze się wraca. Zawsze zachwyca smakiem i swoją prostotą, prawda ? Nie znam nikogo, kto jej nie lubi, i chyba niełatwo byłoby taką osobę znaleźć. Wspaniałe jest to, że da się ją upiec przy minimalnej ilości składników, nawet z wodą, jakimś jednym jedynym pozostałym w lodówce jajkiem, albo olejem zamiast masła - i tak będzie smaczna :)
U nas dziś wersja ze słodką śmietanką. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam po przepis!




Składniki (blacha 20 x 30 cm):
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
Ciasto:
500 g. mąki pszennej
2 duże jajka
150 g. drobnego cukru do wypieków
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 szklanki śmietanki 30%
100 g. masła, rozpuszczonego
Kruszonka:
130 g. zimnego masła
130 g. mąki pszennej
130 g. drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z cukrem, a gdy się upłynnią dolewam lekko ciepłą śmietankę i dodaję mąkę. Mieszam, by powstała pasta, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto: przesiewam mąkę do dużej miski. W oddzielnej misce ucieram mikserem jajka z cukrem waniliowym i drobnym, ze szczyptą soli - na bardzo puszystą masę. Wlewam śmietankę i jeszcze chwilę ubijam razem. Masę jajeczną wlewam do mąki, dodaję wyrośnięty zaczyn i mieszam łyżką do połączenia. Potem wyrabiam ciasto przez moment, by połączyło się w kulę. Dolewam rozpuszczone masło, wyrabiam aż się wchłonie. Przykrywam miskę i odstawiam ciasto do podwojenia objętości.
Kruszonka: zimne masło siekam z mąką i cukrem, potem rozcieram ciasto palcami by powstała kruszonka. Wstawiam ją do lodówki na czas, zanim wyrośnie ciasto.
Pieczenie: blachę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazu. Przekładam ciasto do blachy, wyrównuję powierzchnię. Na górze rozsypuję kruszonkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 50 minut.


                                 

                                 

                                 

                                

                                

                                

                                

                                



5 komentarzy:

  1. Wygląda mega smakowicie! Od razu bym zjadła! :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie się upiekła! Ładne zdjęcia krok po kroku :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowce, te z kruszonką zawsze są najlepsze :)
    Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne, idealne do popołudniowej herbatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe ciasta to jedno z najwspanialszych kulinarnych odkryć :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger