Drożdżówka z kruszonką (ze śmietanką)

Bułka drożdżowa to jedno z tych ciast, do których zawsze się wraca. Zawsze zachwyca smakiem i swoją prostotą, prawda ? Nie znam nikogo, kto jej nie lubi, i chyba niełatwo byłoby taką osobę znaleźć. Wspaniałe jest to, że da się ją upiec przy minimalnej ilości składników, nawet z wodą, jakimś jednym jedynym pozostałym w lodówce jajkiem, albo olejem zamiast masła - i tak będzie smaczna :)
U nas dziś wersja ze słodką śmietanką. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam po przepis!




Składniki (blacha 20 x 30 cm):
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
Ciasto:
500 g. mąki pszennej
2 duże jajka
150 g. drobnego cukru do wypieków
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 szklanki śmietanki 30%
100 g. masła, rozpuszczonego
Kruszonka:
130 g. zimnego masła
130 g. mąki pszennej
130 g. drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z cukrem, a gdy się upłynnią dolewam lekko ciepłą śmietankę i dodaję mąkę. Mieszam, by powstała pasta, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto: przesiewam mąkę do dużej miski. W oddzielnej misce ucieram mikserem jajka z cukrem waniliowym i drobnym, ze szczyptą soli - na bardzo puszystą masę. Wlewam śmietankę i jeszcze chwilę ubijam razem. Masę jajeczną wlewam do mąki, dodaję wyrośnięty zaczyn i mieszam łyżką do połączenia. Potem wyrabiam ciasto przez moment, by połączyło się w kulę. Dolewam rozpuszczone masło, wyrabiam aż się wchłonie. Przykrywam miskę i odstawiam ciasto do podwojenia objętości.
Kruszonka: zimne masło siekam z mąką i cukrem, potem rozcieram ciasto palcami by powstała kruszonka. Wstawiam ją do lodówki na czas, zanim wyrośnie ciasto.
Pieczenie: blachę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazu. Przekładam ciasto do blachy, wyrównuję powierzchnię. Na górze rozsypuję kruszonkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 50 minut.


                                 

                                 

                                 

                                

                                

                                

                                

                                



5 komentarzy:

  1. Wygląda mega smakowicie! Od razu bym zjadła! :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie się upiekła! Ładne zdjęcia krok po kroku :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowce, te z kruszonką zawsze są najlepsze :)
    Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne, idealne do popołudniowej herbatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe ciasta to jedno z najwspanialszych kulinarnych odkryć :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger