Drożdżowe zawijańce z ziemniakami i wędliną

Te pyszne drożdżowe zawijańce przygotowałam, by pozbyć się resztek z lodówki. Farsz jest trochę niecodzienny, bo dodałam do niego ziemniaki, przez co całe danie jest bardziej sycące i śmiało może być smacznym obiadem. Te pyszne bułeczki sprawdzą się też oczywiście jako przekąska, można je również jeść na zimno.




Składniki:
Farsz
2-3 średniej wielkości ziemniaki
2 cebule
skrawki wędlin
kawałek czerwonej papryki
suszony majeranek
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
30 g. świeżych drożdży
ok. 3/4 szklanki dość ciepłej wody
1 łyżeczka suszonego majeranku
ok. 0,5 łyżeczki soli
duża szczypta cukru
5 łyżek oleju
Dodatkowo:
tarty żółty ser
sos pomidorowy do pizzy
olej do natłuszczenia blachy
mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule siekam bardzo drobno, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, smażę do zeszklenia. Dodaję drobno pokrojone wędliny i paprykę, duszę razem pod przykryciem ok. 5 minut. Ziemniaki obieram i kroję w bardzo drobniutką kostkę, dorzucam na patelnię, mieszam i duszę całość (dalej pod pokrywką) do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia dodaję majeranek, sól i pieprz do smaku. Farsz odstawiam do przestudzenia.
Ciasto: drożdże kruszę na drobne kawałki do dużej miski, dodaję szczyptę cukru, mąkę, majeranek i stopniowo wodę - łyżką mieszam ciasto. Gdy składniki się zbiją w kulę, dolewam olej i przez chwilkę wyrabiam ciasto ręką (jeśli bardzo się klei, dosypuję odrobinę mąki). Przykrywam miskę i odstawiam ją na 10 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na podsypanej mąką stolnicy - mniej więcej w prostokąt. Wykładam przestudzony farsz, polewam go lekko sosem i oprószam serem. Zwijam ciasto z farszem w wałek - wzdłuż dłuższego boku. Następnie wałek kroję na ok. 4-cm kawałki, ustawiam je na wyłożonej natłuszczonym papierem blasze. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 35-40 minut. Przed końcem pieczenia, gdy zawijańce już się dopiekają, smaruję ich boki mlekiem, i jeszcze chwilkę piekę.


                     

                     

                     


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger