Drożdżowe zawijańce z ziemniakami i wędliną

Te pyszne drożdżowe zawijańce przygotowałam, by pozbyć się resztek z lodówki. Farsz jest trochę niecodzienny, bo dodałam do niego ziemniaki, przez co całe danie jest bardziej sycące i śmiało może być smacznym obiadem. Te pyszne bułeczki sprawdzą się też oczywiście jako przekąska, można je również jeść na zimno.




Składniki:
Farsz
2-3 średniej wielkości ziemniaki
2 cebule
skrawki wędlin
kawałek czerwonej papryki
suszony majeranek
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
30 g. świeżych drożdży
ok. 3/4 szklanki dość ciepłej wody
1 łyżeczka suszonego majeranku
ok. 0,5 łyżeczki soli
duża szczypta cukru
5 łyżek oleju
Dodatkowo:
tarty żółty ser
sos pomidorowy do pizzy
olej do natłuszczenia blachy
mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule siekam bardzo drobno, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, smażę do zeszklenia. Dodaję drobno pokrojone wędliny i paprykę, duszę razem pod przykryciem ok. 5 minut. Ziemniaki obieram i kroję w bardzo drobniutką kostkę, dorzucam na patelnię, mieszam i duszę całość (dalej pod pokrywką) do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia dodaję majeranek, sól i pieprz do smaku. Farsz odstawiam do przestudzenia.
Ciasto: drożdże kruszę na drobne kawałki do dużej miski, dodaję szczyptę cukru, mąkę, majeranek i stopniowo wodę - łyżką mieszam ciasto. Gdy składniki się zbiją w kulę, dolewam olej i przez chwilkę wyrabiam ciasto ręką (jeśli bardzo się klei, dosypuję odrobinę mąki). Przykrywam miskę i odstawiam ją na 10 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na podsypanej mąką stolnicy - mniej więcej w prostokąt. Wykładam przestudzony farsz, polewam go lekko sosem i oprószam serem. Zwijam ciasto z farszem w wałek - wzdłuż dłuższego boku. Następnie wałek kroję na ok. 4-cm kawałki, ustawiam je na wyłożonej natłuszczonym papierem blasze. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 35-40 minut. Przed końcem pieczenia, gdy zawijańce już się dopiekają, smaruję ich boki mlekiem, i jeszcze chwilkę piekę.


                     

                     

                     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger