Domowa czekolada z bakaliami i słonecznikiem (kulki)

Może zostało mi to z czasów, gdy w przypadku nagłej chęci na coś słodkiego sięgało się do cukierniczki, i gdy nasze Mamy wyczarowywały coś z niczego. Przyznam, że co jakiś czas chętnie wracam do domowej czekolady, czyli pysznej masy z kakao i mleka w proszku, z różnymi dodatkami, które mogą fajnie zmieniać jej smak. Dziś ta czekolada jest u nas w postaci kulek, z suszoną żurawiną i rodzynkami, prosem i słonecznikiem.



Składniki:
80 g. masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżka wody
3-4 łyżki mleka
1 pełna łyżka kakao
1 szklanka pełnego mleka w proszku (gładkiego, bez granulek)
0,5 szklanki prosa/ryżu ekspandowanego
po 2-3 łyżki suszonych rodzynek i żurawiny
5 łyżek ziaren słonecznika + słonecznik do obtaczania
Przygotowanie
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło, z dodatkiem wody, kakao i cukru. Dolewam mleko (jeśli zauważycie, że masa się rozwarstwia, dolejcie jeszcze odrobinę mleka). Gdy wszystko się połączy i masa jest jednolita, błyszcząca i gładka, zestawiam garnek z ognia i dodaję mleko w proszku. Mocno mieszam, by nie było grudek, a potem dodaję bakalie, proso i słonecznik. Jeszcze raz mieszam. Z ciepłej masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą panieruję w ziarnach słonecznika (wcześniej uprażonych na suchej patelni). Kulki odkładam na kilka godzin, do całkowitego przestygnięcia.



3 komentarze:

  1. uwielbiam takie słodkości! fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proste pomysły są czasami najlepsze :)

      Usuń
  2. Ta forma kuleczek bardzo mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger