Deserowe naleśniki z kremem śmietankowym

Jak sprawić, by naleśniki były bardzo deserowe? Wpadłam ostatnio na ten pomysł, i muszę przyznać, że tak przygotowane naleśniki są bajecznie pyszne. Smakują jak śmietankowe lody na ciepło! Albo waniliowe! Albo czekoladowe! Od Was zależy efekt finalny, a dokładniej od tego, jaki smak budyniu wybierzecie. W każdym razie chrupiące, rumiane ciasto, które w środku skrywa delikatny krem, wypływający niczym lekko rozpuszczone lody, naprawdę smakuje wyśmienicie. Polecam serdecznie taki deser zarówno Dzieciom, jak i wszystkim starszym Łasuchom!
Mam nadzieję, że kogoś namówiłam do przygotowania, bo są taaakie dobre!





Składniki:
Ciasto na naleśniki ( u mnie 8 sztuk, smażonych na dużej patelni):
2 duże jajka
1 szklanka mleka
ok. 0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej 
1 pełna łyżeczka domowego cukru waniliowego
6-8 czubatych łyżek mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki oleju
Krem budyniowy:
250 g. serka mascarpone
2-3 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
2 pełne łyżki budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania naleśników
olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto: do miski wbijam jajka, dodaję do nich mleko, sól i cukier waniliowy, ubijam chwilę trzepaczką by się połączyły. Potem ubijając dalej stopniowo dodaję mąkę i wodę, aż powstanie bardzo gładkie, lejące się ciasto. Na koniec dolewam olej, mieszam, odstawiam ciasto na 10 minut.
Krem: serek mascarpone przekładam do miseczki, i łyżką mieszam z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Musi powstać jednolita, gładka masa.
Z przygotowanego wcześniej ciasta smażę cienkie naleśniki (tylko przy pierwszym skrapiam lekko patelnię olejem, potem nie ma takiej potrzeby), odkładam je do całkowitego przestygnięcia. Zimne smaruję warstwą kremu, składam w dowolny sposób - u mnie to zgrabne, kwadratowe pakieciki. 
Naleśniki smażę po kilka minut z każdej strony na mieszance masła i oleju, tak by powstała rumiana skórka. Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję na gorąco, posypane cukrem pudrem, z dowolnymi dodatkami.



2 komentarze:

  1. Wyglądają tak apetycznie, że się skuszę. Zrobię w najbliższym czasie taki wspaniały deser. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger