Deserowe naleśniki z kremem śmietankowym

Jak sprawić, by naleśniki były bardzo deserowe? Wpadłam ostatnio na ten pomysł, i muszę przyznać, że tak przygotowane naleśniki są bajecznie pyszne. Smakują jak śmietankowe lody na ciepło! Albo waniliowe! Albo czekoladowe! Od Was zależy efekt finalny, a dokładniej od tego, jaki smak budyniu wybierzecie. W każdym razie chrupiące, rumiane ciasto, które w środku skrywa delikatny krem, wypływający niczym lekko rozpuszczone lody, naprawdę smakuje wyśmienicie. Polecam serdecznie taki deser zarówno Dzieciom, jak i wszystkim starszym Łasuchom!
Mam nadzieję, że kogoś namówiłam do przygotowania, bo są taaakie dobre!





Składniki:
Ciasto na naleśniki ( u mnie 8 sztuk, smażonych na dużej patelni):
2 duże jajka
1 szklanka mleka
ok. 0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej 
1 pełna łyżeczka domowego cukru waniliowego
6-8 czubatych łyżek mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki oleju
Krem budyniowy:
250 g. serka mascarpone
2-3 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
2 pełne łyżki budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania naleśników
olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto: do miski wbijam jajka, dodaję do nich mleko, sól i cukier waniliowy, ubijam chwilę trzepaczką by się połączyły. Potem ubijając dalej stopniowo dodaję mąkę i wodę, aż powstanie bardzo gładkie, lejące się ciasto. Na koniec dolewam olej, mieszam, odstawiam ciasto na 10 minut.
Krem: serek mascarpone przekładam do miseczki, i łyżką mieszam z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Musi powstać jednolita, gładka masa.
Z przygotowanego wcześniej ciasta smażę cienkie naleśniki (tylko przy pierwszym skrapiam lekko patelnię olejem, potem nie ma takiej potrzeby), odkładam je do całkowitego przestygnięcia. Zimne smaruję warstwą kremu, składam w dowolny sposób - u mnie to zgrabne, kwadratowe pakieciki. 
Naleśniki smażę po kilka minut z każdej strony na mieszance masła i oleju, tak by powstała rumiana skórka. Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję na gorąco, posypane cukrem pudrem, z dowolnymi dodatkami.



1 komentarz:

  1. Wyglądają tak apetycznie, że się skuszę. Zrobię w najbliższym czasie taki wspaniały deser. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger