Ciastka imbirowe z płatkami owsianymi

Bardzo kruche i smaczne ciasteczka z charakterystycznym smakiem imbiru. Doskonale smakują ze szklanką zimnego mleka!




Składniki:
150 g. miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
1 łyżeczka starego imbiru
0,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i waniliowym na białą, bardzo puszystą masę. Ucierając dalej dodaję kolejno po żółtku, do połączenia się. Następnie do masy dodaję kakao, proszek do pieczenia, starty na drobnej tarce imbir i płatki owsiane, mieszam łyżką. Na koniec wsypuję partiami mąkę i łyżką mieszam, aż powstanie jednolite ciasto. Nabieram łyżeczką porcje (wielkości dużego orzecha włoskiego), w dłoniach robię z nich kulki, lekko je spłaszczam. Tak przygotowane ciastka układam na wyłożonej papierem blasze. Wciskam lekko ciasto widelcem, tworząc wzór. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30-35 minut (góra-dół). Ciastka powinny być lekko rumiane.


                           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger